Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Coverband groeit uit tot The Feeling

Shownieuws

The Feeling was niet altijd dezelfde band die nu bekend is van de single 'Love it when you call'. Vijf jaar geleden begon de band als de coverband Superfly.

The Feeling was niet altijd de band die momenteel bekend is van de single 'Love it when you call'. Vijf jaar geleden begon de Engelse groep als de coverband Superfly. De vijf jeugdvrienden uit Sussex mochten vier maanden in een skioord in de Franse Alpen toeristen vermaken met hun versies van nummers van onder meer Andrew Gold, ELO, Supertramp en 10CC. Toch werd in deze periode de basis voor The Feeling gelegd.

De geschiedenis van The Feeling gaat eigenlijk veel verder terug. Dertien jaar geleden liepen de broers Ciaran (toetsen) en Kevin Jeremiah (gitaar) op school Richard Jones (basgitaar) en Dan Gillespie Sells (zang/gitaar) tegen het lijf. "En ik kwam daar wat later bij", vertelt drummer Paul Stewart. "We hadden een gemeenschappelijke grote passie: muziek maken. Eigenlijk hebben we nooit baantjes gehad, omdat we altijd wel bandjes hadden waarmee we konden optreden. Na de middelbare school in Sussex vetrokken we met een studiebeurs naar Londen. Niet omdat we graag wilden studeren, maar omdat we anders geen geld hadden om een appartement in Londen te huren. Londen was voor ons het Mekka van de muziekwereld."

Omdat het met de gedroomde muziekcarrière maar niet wilde lukken, reageerde Stewart op zekere dag op een advertentie die hij in het muziekblad NME zag staan. "Een skioord zocht een ervaren coverband die vier maanden elke avond toeristen kon vermaken", vertelt de drummer. "Ik heb flink moeten liegen om de opdracht te krijgen en moest toen nog een band bij elkaar zoeken. Ik vroeg Ciaran, Kevin, Richard en Dan of ze mee wilden. Pas in de periode in de Alpen trokken we echt serieus met elkaar op en maakten we voor het eerst intensief samen muziek. Na die vier maanden gingen we weer onze eigen weg. Maar toen Dan twee jaar later zelf liedjes aan het schrijven was, vond hij de band uit de Alpen de perfecte groep hiervoor. En dus haalde hij ons opnieuw bij elkaar."

Toch duurde het nog lang voordat The Feeling eindelijk een platencontract op zak had. "We hebben anderhalf jaar overal in Londen gespeeld en er kwamen veel mensen van platenlabels kijken, maar niemand wilde een album van ons uitbrengen", blikt Stewart terug. "Ze vonden ons uiterlijk vreemd genoeg niet bij onze muziek passen. Sommigen labels gaven heel vreemde adviezen, zoals dat we ons haar langer moesten laten groeien of theatrale promotiefoto's in zwartwit moesten maken. Het duurde heel lang voordat er iemand kwam die onze muziek gewoon mooi vond. Maar toen dat eindelijk gebeurde, ging het opeens heel snel."

Het debuutalbum 'Twelve stops and home' is verschenen via Island/Universal. The Feeling is op 13 september te zien in de Melkweg in Amsterdam.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen