Kies je favoriete radiostation

Dossiers

The Colbert Report: geen nieuwsparodie, maar mediasatire (87a)

Columns

Een paar maanden geleden schreven we al hoe the Daily Show het nieuws van de dag belachelijk maakt. We hadden toen ook al een mini-fake interview met Stephen Colbert, een van de medewerkers van de the Daily Show. Inmiddels heeft Stephen promotie gehad, en een eigen show gekregen. Waar de Daily Show een soort satirisch 8-uur journaal is, gaat Stephen Colbert nu een stapje verder door een satirische versie van de analyse programma's te maken in 'the Colbert report'.

Aangezien we Stephen's telefakenummer nog hadden liggen van het vorige interview, doen we er nu weer een. Stephen kan er geen problemen mee hebben. Hij doet het zelf ook. Stephen, leg even uit hoe dat werkt in jouw show, zo'n fake interview met een belangrijk congresslid.

"Wat we doen is drie verschillende interviews van drie verschillende tv-uitzendingen zo verknippen dat het lijkt alsof ik dat congresslid echt interview."

In 'the Colbert Report' verandert Stephen een half uur lang in een combinatie van alle groteske karaktertrekjes van de Amerikaanse talking heads. Natuurlijk is Bill O'Reilly zijn grootste inspiratiebron. Al ziet Stephen dat andersom. In Nederlandse termen moet je je de versprekingen van Philip Freriks, de charme van Sasha de Boer, de arrogantie van Charles Groenhuijsen, en het brutale van Jeroen Pauw in een figuur voorstellen.

In zijn programma is Stephen Colbert een grote fake parodie op al die shouting heads van de Amerikaanse tv, en hij wisselt naadloos van het ene foute trekje naar het andere. Eigenlijk lijkt het concept van 'the Colbert Report' een beetje op de 'Keek op de week' van Koot en Bie.

De normaal zo aardige Stephen Colbert verandert in 'the Colbert Report' in een rechtse, slecht geïnformeerde journalist die overal onrecht ziet, en daar maar al te graag wat aan doet. Uiteraard zonder gehinderd te worden door enige vorm van kennis. Het foute geheel wordt gecompleteerd door een décor vol met chauvinistische elementen zoals de kleuren rood en blauw, sterren, strepen, Amerikaanse arenden en heel vaak de naam van onze held. Maar denk niet dat 'the Colbert Report' een show is ter meerdere glorie van fake-host Colbert. Nee, dit programma is voor de gewone man thuis. Niet voor de elite die golf speelt. Stephen weet dat zeker, want zijn publiek, pfff, dat komt zijn eigen golfveld niet op. Daar hebben ze bewaking voor. Je merkt het, Stephen doet het allemaal voor 'the folks'. Dat is trouwens iets dat Bill O'Reilly ook graag zegt. Een van Bill's boeken heet dan ook: 'Who's looking out for you?'

Bill O'Reilly opent zijn show met de waarschuwing dat je de no-spin zone inkomt als je kijkt. Gasten kunnen geen loopje nemen met de waarheid. Stephen heeft ook prachtige one-liners waarmee hij de show opent en het publiek waarschuwt voor de inhoud van zijn programma: het zit boordevol met waarheid. Zelfs Oprah Winfrey krijgt ervan langs. Oprah mag dan belachelijk grote prijzen, zoals complete auto's weggeven, Stephen geeft een onbetaalbare prijs: de waarheid.

Stephen maakt nieuwsprogramma's belachelijk zoals blijkt in dit fragment. Hier doet hij een wedstrijdje "serieus nieuws lezen" met Stone Philips, die een soort Zembla presenteert. Let erop hoe de tekst steeds belachelijker wordt, maar nog steeds eng klinkt.

Stone Philips: "Vanavond: Ontdekkingen over het archief van schooldirecteur in Ohio. Er zaten verschrikkelijke geheimen in. En….."

Stephen Colbert: "Terwijl het nacht wordt en er nog maar een fakkel over is, is de vraag: kan Armando de coyotes van zijn benen afhouden?"

Stone Philips: "Als je ooit naakt op een hotelbed hebt gezeten, hebben wij een verslag dat je niet wilt missen……"

Stephen Colbert: "Rahid en MC Fresh Jams draaiden lekker plaatjes, toen het helemaal mis ging….."

Stone Philips: "Wij vroegen Moeder Theresa om commentaar…."

[Tja, daar zit je dan als rotsvaste columnlezer. In tekst komt het niet over. Voeg eens snel www.radio.nl/podcast aan je podcastprogramma toe of klik hier, en luister mee!]

Wat we hier leren is dat je mensen alles op de mouw kunt spelden, als je intonatie maar goed is. Of is er nog een andere techniek?

Ja, volume: daar gaat het om. Hoe harder je iets schreeuwt, hoe waarder het wordt.

Goed, je hoort het. 'The Colbert Report' is een programma waarin behoorlijk de draak gestoken wordt met de nieuwsmakers. Is dat het grote verschil met 'the Daily Show', Stephen? Jij maakt de media belachelijk, en 'the Daily Show' het nieuws zelf?

Jon en the Daily Show maken het nieuws belachelijk; zij reageren op het nieuws van de dag. Wij proberen het nieuws meer te maken, zoals Bill O'Reilly dat doet. Dat is dus meer satire van de media, dan grappen maken over het nieuws zelf.

Als toetje vandaag een item dat regelmatig terugkomt in 'the Colbert Report': the thread down. Hierin zet Stephen wekelijks de vijf grootste gevaren voor Amerika op een rijtje. En als 'gay pride week' geen gevaar voor je heteroseksualiteit is…..

Op nummer 5: homoseksuele superhelden! Met de opening van de nieuwe superman-film gaan namelijk geruchten gepaard dat Superman een homo is! En dat is een groot gevaar want Amerikanen doen graag hun superhelden na. En als Superman een homo is, dan worden Amerikanen Superhomo's!

Superman was vroeger een held van Stephen want Superman kwam als vluchteling op aarde aan, net zoals Amerikanen gevlucht zijn uit de rest van de wereld. Superman moest vluchten omdat zijn planeet Krypton vernietigd was. Waarschijnlijk door het homohuwelijk.

En het wordt nog erger. Want er gaan geruchten dat Catwoman ook terug gaat komen. Maar nu als lesbienne. En Stephen vindt Catwoman nog steeds een lekker ding, en dat betekent waarschijnlijk dat hij ook lesbisch is…..

Snel door naar bedreiging nummer 3: Het WK voetbal. Normaliter heeft Stephen natuurlijk niks op met deze on-Amerikaanse sport, maar het valt hem wel op dat voetballers erg goed in vorm zijn. En als er dan eens iets gebeurd tijdens zo'n saaie wedstrijd, dan zitten die voetballers eerst aan mekaar's billen en alsof dat niet genoeg is, springen ze vervolgens allemaal op mekaar in een grote kronkelende berg zwetende mannen.

Maar de grootste bedreiging voor Stephen's heteroseksualiteit is Brad Pitt. En wel zoals hij eruit zag in de film Fight Club. Kijk eens naar die buikspieren. Dat is een wasbordje waar je kaas op kunt schrapen! Stephen doet zelfs een oproep aan het Congress: Verbied die film! En zorg dat Brad Pitt wat aankomt. Stephen is zeker geen homo, maar een mens kan maar zoveel verleiding weerstaan.

Tot zover deel 1 van een miniserie over 'the Colbert Report'. In deel 2 van deze serie bespreken we het dagelijkse onderdeel 'the Wørd' en het wekelijkse onderdeel 'Better Know a District' waarin Stephen leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden interviewt.

Vriendelijke groet uit Columbus, Ohio,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS Deze column is ook als podcast te horen. Klik hier om hem te downloaden, of voeg radio.nl/podcast toe aan je podcastprogramma.

Gerelateerde Artikelen