Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gitarist Johnny Jenkins (67) overleden

Shownieuws

De Amerikaanse gitarist Johnny Jenkins (67) is overleden. Jenkins stond aan de wieg stond van de carrière van Otis Redding en inspireerde Jimi Hendrix.

(Novum/AP) - De Amerikaanse gitarist Johnny Jenkins is maandag op 67-jarige leeftijd overleden. Hij blies zijn laatste adem uit in een ziekenhuis in zijn woonplaats Macon, in de Amerikaanse staat Georgia. Jenkins werd zelf nooit wereldberoemd, maar zijn invloed op andere muzikanten was groot. Zo stond hij aan de wieg van de carrière van Otis Redding en was hij een voorbeeld voor Jimi Hendrix.

Eind jaren vijftig toerde Jenkins met zijn groep The Pinetoppers door het zuiden van de Verenigde Staten. Toen hij Otis Redding zag optreden in het Douglass Theatre in Macon, waar jonge zwarte artiesten de kans kregen zich te presenteren, vroeg hij hem bij de band te komen.

De linkshandige Jenkins stond bekend om de acrobatische toeren die hij uithaalde met zijn gitaar. Zo placht hij te spelen met zijn gitaar achter zijn hoofd. Hendrix, die hem een keer in Macon zag spelen, keek dit van hem af.

Jenkins bleef altijd voornamelijk om en nabij zijn woonplaats werken, al trad hij in 1969 een keer met Hendrix op in New York. In 1972 verscheen zijn debuutalbum 'Ton ton macoute', dat hij twee jaar eerder had opgenomen met enkele leden van de toen nog niet zo bekende Allman Brothers Band. Pas in 1996 kwam zijn tweede album, 'Blessed blues' uit. In 2001 maakte hij de cd 'Handle with care' en in 2003 'All in good time'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen