Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Verlies leert Richard Groenendijk relativeren

Shownieuws

Cabaretier Richard Groenendijk heeft door het verlies van dierbaren geleerd dingen te relativeren. "Vroeger werd ik snel boos, tegenwoordig is dat minder."

Richard Groenendijk ziet het leven de laatste tijd in een ander perspectief. Het verlies van enkele dierbaren heeft de cabaretier en tekstschrijver geleerd om te relativeren. "Vroeger kon ik snel boos worden als er iets fout ging tijdens een voorstelling", zegt Groenendijk maandag in een gesprek met Novum Nieuws. "Tegenwoordig denk ik vaak: ach, laat maar."

Groenendijk nam samen met Frédérique Huydts deel aan de televisieserie 'Wie... is de mol?'. De dood van de actrice in april en het verlies van een andere dierbare twee jaar geleden hebben veel indruk gemaakt op de 33-jarige Rotterdammer. "Die gebeurtenissen zijn zo heftig; bepaalde dingen worden er gewoon onbelangrijk door."

In het komende theaterseizoen speelt Groenendijk een rol in de voorstelling 'Liedjes van Toon', een ode aan het muzikale oeuvre van Toon Hermans. De liedjes van de in 2000 overleden cabaretlegende worden op het podium vertolkt door Groenendijk en de musicalsterren Lone van Roosendaal en Ellen Evers. De nabestaanden van Hermans hebben zijn persoonlijke archief ervoor opengesteld. Daardoor kan zowel bekend als niet eerder uitgebracht werk van de cabaretier ten gehore worden gebracht.

Aanvankelijk twijfelde Groenendijk of hij aan de productie moest meewerken. "Mijn eigen shows zijn overwegend hard en realistisch, heel erg van nu", legt hij uit. "Ik dacht daardoor dat Toon Hermans te oubollig voor me zou zijn." Nadat hij meer naar de muziek van Hermans luisterde, veranderde Groenendijk van gedachten. "Zijn liedjes zijn echt prachtig. De kracht van Hermans is de herkenbaarheid, het is alsof al zijn materiaal over je eigen familie gaat."

Groenendijk ziet de samenwerking met Van Roosendaal en Evers als een uitdaging. "We zijn alle drie heftige persoonlijkheden, dus het zal zo nu en dan wel op vuurwerk uitlopen." De cabaretier heeft veel respect voor de staat van dienst van de musicalsterren. "Het zijn allebei supergetalenteerde dames, met heel veel humor." Van Roosendaal won in mei een Musical Award voor haar hoofdrol in 'Sweet charity', Evers kreeg in 2003 dezelfde onderscheiding voor haar bijrol in de musical '3 Musketiers'.

Groenendijk hoopt dat 'Liedjes van Toon' niet uitsluitend een publiek trekt dat al goed bekend is met Hermans. "Ik zou tegen de oudere generatie willen zeggen: neem je kinderen en kleinkinderen mee." De Rotterdamse cabaretier verwacht dat de voorstelling ook bij jongeren aanslaat. "Het werk van Toon Hermans is echt cultureel erfgoed, maar het is totaal niet saai of ouderwets. Zijn teksten zijn tijdloos."

Richard Groenendijk debuteerde in 1998 met zijn soloprogramma 'Mind the gap'. In januari ging zijn laatste show, 'De adem van de nachtchinees', in première. Deze voorstelling gaat in januari in reprise. Groenendijk is behalve van zijn cabaretshows onder meer bekend van de televisieprogramma's 'Ook dat nog!' en 'Terrazzo'. Daarnaast schreef hij conferences voor Karin Bloemen en verdient hij de kost als columnist.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen