Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jubilerende Fatboy Slim lanceert verzamelaar

Shownieuws

Fatboy Slim heeft zijn eerste verzamelalbum uitgebracht. 'The greatest hits' verschijnt tien jaar nadat het debuutalbum van de Engelse dj verscheen.

Tien jaar nadat Fatboy Slim zijn debuut-cd 'Better living through chemistry' uitbracht, komt de Engelse dj met zijn eerste verzamelalbum. Op 'The greatest hits' zijn alle hitsuccessen van de als Norman Cook geboren dj te vinden. Ook maakte hij voor het album twee nieuwe nummers.

Cook ontdekte na zijn succes met de Engelse gitaarband The Housemartins in de jaren tachtig per ongeluk de dancewereld. Spelenderwijs combineerde de bassist in 1990 uit samples van 'Just be good to me' van de SOS Band en 'The guns of Brixton' van The Clash het nummer 'Dub be good to me'. De single werd onder de bandnaam Beats International een grote hit. Cook raakte echter financieel aan de grond toen hij door de platenlabels van de SOS Band en The Clash voor de rechter werd gedaagd voor het plegen van inbreuk op copyrights.

Gedesillusioneerd en veel geld armer kwam Cook via projecten als Pizzaman en Freakpower terecht bij een nieuw genre, dat de naam Big Beat meekreeg. Cook combineerde de stampende housebeats van de Chemical Brothers met alle andere muzikale stijlen waar hij van hield en kreeg daarmee de dancewereld wereldwijd aan zijn voeten. In de Engelse kustplaats Brighton richtte Cook daarop zijn eigen platenlabel Skint op. Na het debuut 'Better living through chemistry' volgende een wereldwijde doorbraak met de single 'The rockafeller skank' van de opvolger 'You've come a long way baby'.

Cook mocht zich drie zomers lang de ongekroonde koning van de dj-wereld noemen. In elke club en op elk festival waar de dj verscheen, stroomden de fans massaal toe om zich te laven aan zijn stuiterende beats. Na het derde album ' Halfway between the gutter and the stars' kreeg Cook in 2004 kritiek bij de release van het vierde album 'Palookaville'. Critici vonden dat de muziek te weinig ontwikkeling vertoonde. Sindsdien bleef het vrij stil rond Fatboy Slim, tot het nu verschenen 'Greatest hits'-album.

Op de verzamelaar heeft de dj alle Fatboy Slim-singles die in het hitlijsten kwamen geplaatst, met de nieuwe nummers 'Champion sound' en 'That old pair of jeans'. 'Champion sound' is een stevige bluesy hiphoptrack en 'That old pair of jeans' een rhythm 'n' blues-achtige popsong waar Lateef overheen rapt.

Ook kent de verzamelaar de remix van 'Brimful of Asha' van Cornershop, waarmee de Engelse gitaarband voor het eerst een wereldwijde hit scoorde, en de iets minder bekende remix van 'I see you baby' van Groove Armada.

'The greatest hits' is via Skint/SonyBMG verschenen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen