Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe attractie Efteling niet veilig genoeg

Shownieuws

De Vliegende Hollander, de grootste attractie van De Efteling, gaat dit seizoen niet open. Hij is nog niet veilig genoeg. Wanneer hij klaar is, is niet bekend.

De Vliegende Hollander, de grootste attractie van De Efteling, gaat dit seizoen niet open. De nieuwe achtbaan is nog niet veilig genoeg. Dat heeft het pretpark woensdag bekendgemaakt. Directievoorzitter Ronald van der Zijl: "De afgelopen maanden hebben onze medewerkers dag en nacht gewerkt om de attractie voor het publiek te kunnen openen. De teleurstelling is bijzonder groot."

Wanneer de baan wel klaar is, is nog onduidelijk. Vorig jaar kwam bij de bouw van De Vliegende Hollander een man om het leven. Hij werkte bij een bedrijf dat was ingehuurd door het pretpark in het Brabantse Kaatsheuvel.

In De Vliegende Hollander worden verschillende achtbaantechnieken gecombineerd, waaronder een zogenoemde darkride, een watercoaster en een splash. Tijdens het testen van de baan bleek de overgang van varen naar vliegen niet veilig genoeg. Daardoor moet er een nieuwe techniek worden toegepast. Dat kost tijd, meldt De Efteling.

Tien jaar geleden moest De Efteling de opening van de attractie Droomvlucht uitstellen. De Efteling kiest volgens Van der Zijl doorgaans niet voor de gemakkelijkste weg als het op attracties aankomt. "Achtbanen kun je uit een catalogus kopen, maar we bouwen liever zelf unieke attracties."

De Vliegende Hollander biedt plek aan ongeveer 1900 personen. Een ritje duurt bijna vier minuten. Er wordt een snelheid van zeventig kilometer per uur bereikt. De attractie is 22,5 meter hoog. Iedereen van 1,20 meter en langer mag erin. De aanleg kost ruim twintig miljoen euro.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen