Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Clooney vrijgesproken van plagiaat

Shownieuws

'Syriana'-producent George Clooney is onschuldig aan plagiaat. Een Franse rechtbank heeft een klacht wegens plagiaat tegen de 45-jarige filmster verworpen.

(Novum/AP) - George Clooney heeft zich niet schuldig gemaakt aan plagiaat. Dat heeft een Franse rechtbank maandag bepaald. De rechter verwierp daarmee een aanklacht tegen de 45-jarige filmster en een Amerikaanse filmstudio.

De Franse scenarioschrijfster Stéphanie Vergniault beweert dat verschillende scènes uit de door Clooney geproduceerde film 'Syriana' overeenkomsten vertonen met delen van haar niet-verfilmde script 'Oversight', dat ze ontwikkelde tussen 1997 en 2003. Volgens de rechter zijn de twee scenario's 'duidelijk verschillend'. Weliswaar gaan beide teksten over intriges van Amerikaanse geheimagenten rond oliebedrijven in de Perzische Golf, maar de overeenkomsten zijn volgens de rechtbank gebaseerd op toeval.

De rechter vindt ook dat Vergniault, die een schadevergoeding eiste van twee miljoen euro, niet kan bewijzen dat zij haar scenario heeft verstuurd aan een Canadees bedrijf dat nauwe banden heeft met filmstudio Warner.

Regisseur Stephen Gaghan van 'Syriana' stelde eerder dat zijn script is geïnspireerd op de autobiografie van oud-CIA-agent Robert Baer.

Vergniault moet de kosten van het proces betalen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen