Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schilderij Klimt verkocht voor recordbedrag

Shownieuws

Een museum in New York heeft een recordbedrag neergeteld voor een schilderij van Gustav Klimt. Het gaat om een portret van Adèle Bloch-Bauer.

(Novum/AP) - Een museum in New York heeft een recordbedrag neergeteld voor een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Het gaat om een portret van Adèle Bloch-Bauer. Het stuk is een van vijf werken van Klimt waarover de Oostenrijkse regering en een nichtje van Bloch-Bauer, Maria Altmann, een langdurige strijd hebben gevoerd. Die werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Altmann.

Na de annexatie van Oostenrijk door Nazi-Duitsland en de vlucht van Altmanns echtgenoot werden de vijf schilderijen door de nazi's ingepikt en kwamen de stukken in de Galerie Belvedère in Wenen terecht.

De advocaat van Altmann, Steven Thomas, weigerde te onthullen voor welk bedrag het schilderij zondag van eigenaar is gewisseld. Thomas zei wel dat een eerder recordbedrag van meer dan 82 miljoen euro, waarvoor Picasso's 'Jongen met een pijp' werd geveild, is gebroken. Volgens de Amerikaanse krant New York Times bracht het portret van Bloch-Bauer 135 miljoen dollar (106,7 miljoen euro) op.

Het schilderij komt te hangen in de Neue Galerie, een museum dat gespecialiseerd is in Duitse en Oostenrijkse kunst.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen