Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'It's a wonderful life' meest inspirerende film

Shownieuws

'It's a wonderful life' van Frank Capra uit 1946 is de meest inspirerende Amerikaanse film. Dat blijkt uit een lijst van het Amerikaans Filminstituut.

(Novum/AP) - 'It's a wonderful life' van Frank Capra is de meest inspirerende Amerikaanse film in de geschiedenis. Dat blijkt uit een lijst van honderd films die is samengesteld door het Amerikaans Filminstituut (AFI). In de film uit 1946 speelt James Stewart de gefrustreerde ondernemer George Bailey, die zelfmoord wil plegen. Een engel daalt echter op zijn schouder neer en leert hem inzien hoezeer het leven de moeite waard is.

Op de tweede plaats staat 'To kill a mockingbird' (1962), Robert Mulligans film over racisme in het zuiden van de Verenigde Staten. 'Schindler's list' (1993) van Steven Spielberg, dat het verhaal vertelt van een industrieel die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend joden uit de handen van de nazi's redde, staat op drie.

De lijst is samengesteld aan de hand van de stemmen van vijftienhonderd filmmakers, acteurs, recensenten en andere personen die iets met Hollywood te maken hebben. Zij konden kiezen uit driehonderd genomineerde films. Het is de bedoeling dat de lijst hoop biedt in een tijdperk dat volgens het AFI wordt overschaduwd door oorlog, terrorisme en rampen.

Spielberg is de regisseur met de meeste films op de lijst: vijf. Daarvan staan er drie in de toptien. Behalve 'Schindler's list' zijn dat 'E.T.' op zes en 'Saving private Ryan' op tien. De oudste film is 'City lights' van Charlie Chaplin uit 1931. De twee meest recente zijn 'Hotel Rwanda' en 'Ray', beide uit 2004. Een van de films speelt zich af in Nederland: 'The diary of Anne Frank' (1959). Die film staat op de achttiende plaats.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen