Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Goud en platina voor ringtonen

Shownieuws

Een gouden of platina status is niet alleen voor albums weggelegd. In de Verenigde Staten hebben woensdag de eerste ringtonen die eer behaald.

(Novum/AP) - Een gouden of platina status is niet alleen voor albums weggelegd. In de Verenigde Staten hebben woensdag de eerste ringtonen die eer behaald. De uitreiking van gouden en platina beltonen is een initiatief van de Amerikaanse platenindustrie (RIAA).

De onderscheidingen worden toegekend op basis van het aantal keer dat een beltoon is gedownload. Bij een half miljoen downloads verdient een ringtoon de gouden status, bij een miljoen downloads wordt het platina.

Woensdag werden 84 gouden, 40 platina en zelfs 4 multiplatina beltonen uitgereikt. Tot de met goud onderscheiden ringtonen horen 'Toxic' van Britney Spears en 'Girls just wanna have fun' van Cindy Lauper. Platina ging onder meer naar 'Hollaback girl' van Gwen Stefani en 'Drop it like it's hot' van Snoop Dogg. De prestigieuze multiplatina status was onder meer weggelegd voor 'My Humps' van de Black Eyed Peas.

De onderscheidingen horen volgens de Amerikaanse platenindustrie bij de veranderende muziekwereld. "Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar dat ringtonen platina zouden worden", zegt een woordvoerder van RIAA. "Deze onderscheidingen laten zien dat de manier waarop we muziek horen verandert." Volgens deskundigen komt vandaag de dag tien procent van de inkomsten in de muziekindustrie van beltonen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen