Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dixie Chicks: geen spijt van kritiek op Bush

Shownieuws

De Dixie Chicks hebben geen spijt van hun kritiek op de Amerikaanse president George Bush. De band werd met de dood bedreigd na kritiek over de oorlog in Irak.

De Dixie Chicks hebben geen spijt van hun kritische opmerkingen over het beleid van de Amerikaanse president George Bush. Bandlid Natalie Maines uitte drie jaar geleden tijdens een concert in Londen zware kritiek op de oorlog in Irak. Ze werd daarna in eigen land met de dood bedreigd. Op het nieuwe album 'Taking the long way' schrijven de Dixie Chicks de gebeurtenissen van zich af. Volgens de bandleden Natalie Maines, Martie Maguire en Emily Robinson is het van therapeutische waarde.

De eerste single van het album is 'Not ready to make nice'. Dat was voor de Dixie Chicks het belangrijkste nummer van 'Taking the long way', zegt Robinson in het persbericht bij het album. Het schrijven van het autobiografische nummer bevrijdde de drie van een last. "Toen we de song klaar hadden, konden we eindelijk verder met het album. Omdat dit nummer zo autobiografisch was, moest het perfect zijn."

In de tekst van 'Not ready to make nice' wordt gerefereerd aan de harde kritiek met doodsbedreigingen tot gevolg, die de Dixie Chicks voor de kiezen kregen toen ze het beleid van George Bush als eerste grote artiesten in het openbaar afkeurden. "They say time heals everything. But I'm still waiting (...) And how in the world can the words I said send somebody so over the edge?"

Robinson vindt dat de Texaanse countrygroep door de gebeurtenissen dichter naar elkaar toe is gegroeid. Ze had er geen enkele moeite mee haar muziekcarrière op het spel te zetten voor haar overtuigingen. "Ik had met Martie kunnen proberen Natalie te bewegen haar woorden terug te nemen. Maar ik was juist trots op haar en kwam tot de conclusie dat niets zo belangrijk is als ergens voor opkomen waarin je gelooft."

Op het zevende studioalbum 'Taking the long way' stappen de Dixie Chicks af van de traditionele country en bluegrass waarmee de band beroemd werd. De in 1990 in Dallas opgerichte groep ging in zee met sterproducer Rick Rubin, bekend van zijn werk met de Red Hot Chili Peppers, Run DMC, Johnny Cash en Slayer.

Rubin liet de dames nummers schrijven met Sheryl Crow, Neil Finn van Crowded House, Semisonic-zanger Dan Wilson, Gary Louris van The Jayhaws, producer Linda Perry en rocker Pete Yorn. Rubin vond dat de Dixie Chicks veel te vertellen hadden en wilde dat de drie zich gingen ontwikkelen als serieuze songschrijvers. "Het was interessant om te zien welke richting de songs met de hulp van andere songschrijvers op zouden gaan", zegt hij.

Door zijn ervaring in de muziekwereld kostte het Rubin ook weinig moeite enkele grootheden uit te nodigen voor gastpartijen op het album. Zo doen onder meer Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith, gitarist John Mayer, zanger Keb' Mo en bluesgitarist Bonnie Raitt mee op het album, met een muzikaal meer gevarieerd resultaat tot gevolg. "Een volledig therapeutische album", omschrijft Maines het. "Nu we dit album hebben gemaakt kunnen we eindelijk verder."

'Taking the long way' is maandag verschenen via SonyBMG.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen