Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Producent van 'Mash' overleden

Shownieuws

De producent van de filmklassieker 'MASH' uit 1970 is overleden in zijn woonplaats Los Angeles. Ingo Preminger was de broer van filmmaker Otto Preminger.

(Novum/AP) - De producent van de filmklassieker 'Mash' uit 1970 is woensdag in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Dat heeft zijn zoon maandag bekendgemaakt. Ingo Preminger, de broer van de veel bekendere filmmaker Otto Preminger, is 95 jaar geworden. De precieze doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Preminger werd geboren in een gebied dat destijds hoorde bij Oostenrijk-Hongarije en tegenwoordig in Oekraïne ligt. Hij begon zijn loopbaan als advocaat in Wenen. Preminger was van joodse komaf en vluchtte in 1938 samen met zijn gezin voor de nazi's naar de Verenigde Staten.

In Los Angeles opende hij een managementbureau. Ook werkte hij als advocaat voor schrijvers die vanwege hun linkse sympathieën geen werk kregen, zoals Ring Lardner. Hij hielp hen door afspraken te maken met stromannen die hun naam op de titelrol zetten in plaats van de schrijver die op de zwarte lijst stond.

Het was Lardner die Preminger een exemplaar stuurde van de oorlogsroman 'Mash' van Richard Hooker. Preminger nam het boek mee naar studiobaas Richard Zanuck en kreeg toestemming een verfilming te produceren. De door Robert Altman geregisseerde film won de Gouden Palm in Cannes. In 1972 produceerde Preminger zijn tweede en laatste film, de spionagethriller 'The Salzburg connection'. Verder was hij als adviseur betroken bij de televisieserie die voortvloeide uit het succes van 'Mash'.

Ingo's broer Otto overleed in 1986 op 80-jarige leeftijd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen