Kies je favoriete radiostation

Dossiers

John Cleese wordt professor in de humor

Shownieuws

De Britse televisiekomiek John Cleese wil een nieuwe generatie humoristen opleiden. "Ik ben te moe om nieuwe komedies te schrijven", zegt Cleese in The Times.

De Britse televisiekomiek John Cleese wil een nieuwe generatie humoristen opleiden. "Ik ben te moe om nieuwe komedies te schrijven", zegt Cleese maandag in de Britse krant The Times. "Nu wil ik nieuw talent de spelregels leren." De 66-jarige grappenmaker verwacht nooit meer boven het niveau van zijn alom geprezen televisieserie Fawlty Towers uit te stijgen. In deze serie uit 1975 en 1979 speelt hij een gestoorde hotelier.

Cleese wil als 'komedieprofessor' colleges in het vak geven. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet. Ook presenteert hij zijn vakkennis in een boek, waarin hij theater-, film- en televisiekomedie behandelt. Daarin beschrijft hij filmiconen als Harold Lloyd en de Marx Brothers, toneelschrijvers als Tom Stoppard en Alan Bennett en hedendaagse televisieseries als The Office. Wanneer het boek verschijnt, is nog niet bekend.

De in Californië woonachtige Brit is niet echt te spreken over de meeste humor die tegenwoordig op televisie voorbijtrekt. Die zou vooral gericht zijn op Amerikaanse tieners. "Mijn generatie wist goed spel en een goede tekst te waarderen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen