Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Friese rappers klaar voor verovering Nederland

Shownieuws

Beand Baas en Smarige Skep begonnen 'voor de grap', maar zijn nu klaar om Nederland te veroveren. De Friese rappers tekenden vrijdag een platencontract.

Beand Baas en Smarige Skep begonnen 'voor de grap op een feestje', maar zijn nu klaar om Nederland te veroveren. Dat vertellen de Friese rappers aan Novum Nieuws. "We doen ons ding en tot nu toe zijn er veel mensen die het leuk vinden. We hopen nu een nog grotere groep te gaan bereiken."

Het rapduo maakte al een tijdje eigen raps op feestjes van vrienden en bekenden. Toen de rappers vorig jaar werden gevraagd om een nummer te maken over het cultuurbeleid in de gemeente Drachten, doken ze de studio in. Dat resulteerde in de rap 'Wacht op foarútgong'. Nadat het duo het nummer opstuurde naar muziekzender The Box werd het daar, eerst lokaal en toen landelijk, opgepikt en was het enkele weken de meest aangevraagde videoclip. Vrijdag tekenden Beand Baas (Berend Visser) en Smarige Skep (Klaas Jansma) een platencontract bij het label CNR Entertainment.

Dat hun nummers Fries zijn, maakt volgens het duo niets uit. "Het gaat niet altijd om wat je zingt, de 'flow' is ook belangrijk. Als het maar lekker is om naar te luisteren", vindt Beand Baas. De keuze voor zingen in het Fries was snel gemaakt. "We komen uit Friesland, we spreken ook Fries. Dan begin je wat te ouwehoeren en dan klinkt het wel lollig en ga je er wat mee doen", vertelt Smarige Skep. Met het Fries willen de rappers zich ook onderscheiden. "Het is weer eens wat anders", beseft Baent Baas. "Rappen in het Fries is echt nieuw. Het 'flowt' ook lekker. De Friese taal rolt lekker over de tong."

Hun liefde voor de Friese taal betekent niet dat de rappers zich de rest van hun carrière alleen daarop zullen richten. Op het album dat het duo gaat opnemen, zouden al Nederlandse nummers kunnen verschijnen. "Het hoeven niet allemaal Friese nummers te worden", zegt Smarige Skep. "Nederlands is ook mogelijk. Als je bijvoorbeeld naar De Kast kijkt, die Friese band had op zijn eerste album ook Nederlandse singles staan."

Het duo denkt er ook aan op het album samen te werken met andere artiesten. "Maar met wie en wat, weten we nog niet precies", zegt Beand Baas. "Het begint nu met dit platencontract pas echt te lopen. We gaan nu eerst even kijken wat we precies gaan doen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen