Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kleine studio redding voor Scritti Politti

Shownieuws

Een kleine studio in de achterkamer van zanger Green Gartside heeft Scritti Politti gered. In de jaren tachtig scoorde de groep een hit met 'The word girl'.

Een kleine studio in de achterkamer van zanger Green Gartside heeft Scritti Politti gered. In de jaren tachtig scoorde de Britse groep in Nederland een hit met 'The word girl'. Gartside werd indertijd door zijn platenmaatschappij overladen met grote budgetten en veel studiotijd. Deze week verscheen na zeven jaar een nieuw album van Scritti Politti, bij het kleine platenlabel waar de band lang geleden begon.

Scritti Politti brak in 1982 na de release van het debuutalbum 'Songs to remember' door met een muzikale combinatie van punk, rock en reggae. De groep stapte over van platenlabel Rough Trade naar het grote Virgin. Bandleider Gartside kon echter niet wennen aan de populariteit van zijn groep. "Ik dacht aanvankelijk dat onze punkmentaliteit goed met de popwereld samen zou gaan", vertelt hij. "Maar toen we op een dag een Amerikaans tv-optreden deden, drong het tot mij door dat ik vastzat in een heel akelige machine."

Gartside probeerde zich minder prominent op de voorgrond te plaatsen. Hij wilde niet meer optreden. Met zijn platenlabel sprak hij af alleen nog maar tv-optredens te doen. "Maar dat was nog erger dan het spelen in grote zalen. Door al die onzin in die tv-shows ging de lol er helemaal snel af. Ik belandde in een ziekenhuis, stopte in 1988 met de band en ging op het platteland van Wales wonen."

Na elf jaar maakte Gartside een comeback met het album 'Anomie & bonhomie'. De verwachting dat de muziekwereld na de jaren tachtig was veranderd bleek ijle hoop. "Het was gewoon nog precies dezelfde onzin als toen. Rough Trade, het label dat 'Songs to remember' had uitgebracht, redde mij. Ze belden mij op een dag en zeiden dat ik maar gewoon liedjes zonder poespas moest opnemen. Ik kreeg een kleine studio van ze, waar ik helemaal alleen het album 'White bread, black beer' heb gemaakt. Ik wou dat ik eerder zo was gaan werken. Zelfs het optreden is nu weer iets waar ik van geniet."

'White bread, black beer' is deze week verschenen via Rough Trade/De Konkurrent.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen