Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Portretfotograaf Arnold Newman overleden

Shownieuws

Fotograaf Arnold Newman, maker van wereldberoemde portretten van kunstenaars en politici, is dinsdag overleden. Hij werd 88 jaar en stierf aan een hartaanval.

(Novum/AP) - De Amerikaanse fotograaf Arnold Newman, maker van wereldberoemde portretten van kunstenaars en politici, is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan een hartaanval in een ziekenhuis in New York, waar hij was opgenomen na een beroerte.

Volgens Commerce Graphics, de galerie die Newmans werk verhandelt, was de fotograaf tot voor kort nog druk aan het werk. Zes jaar geleden kwam zijn dertiende boek uit, met daarin 240 foto's. Rond hetzelfde moment werden twee tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd. In 1999 werd Newman door het International Center of Photography onderscheiden met de Infinity Award.

Vanuit zijn standplaats New York reisde Newman de wereld rond om als freelancer voor onder meer voor het tijdschrift Life kunstenaars, wetenschappers, politici en collega-fotografen te portretteren. Hij maakte foto's van onder meer Pablo Picasso, Marilyn Monroe en Ronald Reagan.

Newman fotografeerde zijn onderwerpen in hun eigen omgeving. Onder zijn beste werken zijn Igor Stravinsky aan de piano en industrieel Alfred Krupp in zijn fabriek. "Arnold had het vermogen dingen te zien die uitstegen boven datgene waar alle anderen naar keken", zei Ron Kurtz van Commerce Graphics.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen