Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mick Jagger zal Billy Preston erg missen

Shownieuws

Mick Jagger gaat de dinsdag overleden pianist Billy Preston erg missen. De Rolling Stones-zanger noemt de pianist 'een fantastische en talentvolle muzikant'.

Mick Jagger zal Billy Preston erg missen

(Novum/AP) - Mick Jagger zal de dinsdag overleden pianist Billy Preston erg missen. De Rolling Stones-zanger noemt de pianist 'een fantastische en talentvolle muzikant'. "Hij was een geweldige zanger in de studio en op het podium. We hadden ontzettend veel plezier met hem als hij met ons op tournee was", zegt Jagger.

Preston overleed dinsdag op 59-jarige leeftijd nadat hij sinds november in coma had gelegen. Hij kampte met zijn gezondheid na een mislukte niertransplantatie in 2002. Een van zijn laatste wapenfeiten was een bijdrage aan het nieuwste album van de Red Hot Chili Peppers, 'Stadium arcadium', dat vorige maand verscheen. Hij speelde piano op het nummer 'Warlocks'.

Manager Joyce Moore noemt Preston 'een ware genie'. "Zijn muzikale erfenis is zo groot dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Hij speelde zoveel genres. Van rock-'n-roll tot soul, funk en van alles." Natalie Cole, de dochter van Nat 'King' Cole, omschrijft Preston als 'haar favoriete toetsenist aller tijden'. Preston speelde in 1958 met de in 1965 overleden Nat 'King' Cole.

Preston werd door zijn samenwerking met The Beatles ook wel 'de vijfde Beatle' genoemd. De in Houston in de staat Texas geboren pianist was te horen op de albums 'Abbey road' en 'Let it be' van de Britse popgroep. Ook speelde hij in de jaren zeventig met The Rolling Stones op de albums 'Sticky fingers' en 'Exile on main street'. Hij werkte met de band in 1997 nogmaals samen op het album 'Bridges to Babylon'. Preston werkte ook met Aretha Franklin, Bob Dylan en Sly and The Family Stone.

In Nederland scoorde Preston in de jaren tachtig twee hits met zangeres Syreeta. De single 'It will come in time' behaalde in 1980 de achtste plaats in de Top 40 en met 'With you I'm born again' belandde hij op de vierde plaats. Solo haalde hij de hitparade met 'Will it go round in circles' (1973) en 'Nothing from nothing' (1974).

[Novum]

Gerelateerde Artikelen