Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Geen Jesus Christ Superstar in concentratiekamp

Shownieuws

Jesus Christ Superstar wordt niet in het voormalige concentratiekamp Majdanek in Polen opgevoerd. Dat besloot de directie na klachten van joodse organisaties.

(Novum/AP) - De directeur van het voormalige nazi-concentratiekamp Majdanek in Polen heeft donderdag alsnog de uitvoering van de rockopera Jesus Christ Superstar op het tot een museum omgebouwde kampterrein verboden. Aanvankelijk gaf directeur Edward Balawejder toestemming voor het opvoeren van de opera, maar na een groot aantal klachten van vooral joodse organisaties is dat plan nu teruggedraaid.

"Het was bij nader inzien geen goed idee, ondanks de toezegging van het operagezelschap om de uitvoering op respectvolle wijze te brengen", zegt Balawejder. "Ik had geen rekening gehouden met de betrekkingen tussen het christen- en jodendom."

De Poolse theatermaker Jacek Boniecki wilde geen statement maken door het stuk in een concentratiekamp op te voeren. Hij noemt Majdanek 'een neutrale plaats'. In Majdanek werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 230 duizend mensen vermoord, onder wie zo'n honderdduizend joden.

Jesus Christ Superstar werd geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. In 1971 werd het stuk voor het eerst op de New-Yorkse planken gebracht. De rockopera vertelt het lijdensverhaal van Christus vanuit het perspectief van zijn verrader Judas. In 1973 werd Jesus Christ Superstar verfilmd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen