Kies je favoriete radiostation

Dossiers

John van den Heuvel krijgt tik op de vingers

Shownieuws

John van den Heuvel is veroordeeld door de Raad voor de Journalistiek. Een notaris voelde zich gecriminaliseerd door zijn televisieprogramma Bureau Misdaad.

Misdaadjournalist John van den Heuvel heeft een tik op de vingers gekregen van de Raad voor de Journalistiek. Dat is een onafhankelijke instelling voor burgers die klachten hebben over journalistieke activiteiten. In november had Van den Heuvel in zijn televisieprogramma Bureau Misdaad het woon- en werkpand van een Hilversumse notaris in beeld gebracht. Daarbij was een bord te zien waarop zijn naam, beroep en telefoonnummer zijn vermeld.

De notaris zei onterecht in verband te zijn gebracht met de afpersingszaak waarover de uitzending ging. Hij zou alleen betrokken zijn geweest bij een hypotheek. Van den Heuvel beweerde tegenover de Raad dat hij de notaris helemaal niet met kwade zaken in verband had willen brengen. Hij zei alleen feiten te hebben gemeld: een betaling door ondernemer Erik de Vlieger van vier miljoen euro via de notaris.

De Raad oordeelde dat de notaris wel degelijk met criminele praktijken in verband was gebracht. "Voor een dergelijke zeer ernstige beschuldiging aan het adres van klager, waardoor hij in zijn beroepsuitoefening wordt gediskwalificeerd, is bij uitstek een deugdelijke grondslag vereist. Een dergelijke grondslag ontbreekt hier." Daarmee zou de televisiepresentator de grenzen van het maatschappelijk aanvaardbare hebben overschreden.

Het is de zesde keer dat Van den Heuvel zich tegenover het klachtenorgaan heeft moeten verantwoorden. Drie eerdere klachten werden gegrond bevonden. Onlangs werd een klacht van ex-drugsbaron Steve Brown tegen Van den Heuvel ongegrond verklaard.

De Raad voor de Journalistiek kan geen sancties opleggen. Wel kan een uitspraak worden gebruikt bij juridische stappen, bijvoorbeeld om een eis tot schadevergoeding kracht bij te zetten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen