Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dalai Lama eert tekenaar van Kuifje

Shownieuws

Kuifje-tekenaar Hergé is door de Dalai Lama onderscheiden met de Light Of Truth-award. De weduwe van de Belgische tekenaar Hergé nam de prijs in ontvangst.

De stichting van Kuifje-tekenaar Hergé is door de Dalai Lama onderscheiden met de Light Of Truth-award. Fanny Rodwell, de weduwe van de in 1983 overleden Belgische striptekenaar Hergé, nam de prestigieuze Tibetaanse prijs donderdag namens de Hergéstichting in ontvangst. Dat meldt de Belgische omroep VRT.

De Dalai Lama reikte de Light Of Truth-award aan de Hergéstichting uit voor het album 'Kuifje in Tibet'. Het boek uit 1959 betekende voor veel lezers de eerste kennismaking met het landschap en de cultuur van Tibet. Van 'Kuifje in Tibet' werden wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Het werd ook in het Tibetaans en in het Chinees vertaald.

In hetzelfde jaar waarin 'Kuifje in Tibet' verscheen, vluchtte de Tibetaanse geestelijk leider Dalai Lama na een opstand tegen de Chinese bezetting van Tibet naar het buitenland. China bezet sinds 1949 het Tibetaanse grondgebied. Vijf jaar geleden liet de Hergéstichting de druk van de Chinese vertaling van 'Kuifje in Tibet' stopzetten uit woede over de vertaling van de boektitel tot 'Kuifje in Chinees Tibet'.

Woensdag arriveerde de Dalai Lama in de Belgische hoofdstad Brussel voor een officieel bezoek. Naast de Hergéstichting werden de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Tutu, de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese en acteur Richard Gere beloond met de Light Of Truth-award.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen