Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'United 93' vertoond in Witte Huis

Shownieuws

George Bush heeft dinsdagavond de eerste film over '9/11' bekeken. 'United 93' gaat over de vlucht van United Airlines die neerstortte in Pennsylvania.

(Novum/AP) - De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdagavond de eerste film over de terreuraanslagen op 11 september 2001 bekeken. 'United 93' gaat over de vlucht van United Airlines die neerstortte in Pennsylvania, nadat de passagiers de kapers van het toestel hadden overmeesterd.

Bush heeft de film bekeken samen met familieleden van de omgekomen passagiers en zijn echtgenote Laura. De vertoning vond plaats in het filmtheater van het Witte Huis. "De president heeft altijd gevonden dat de passagiers en personeelsleden op die vlucht helden waren", zei de woordvoerder van het Witte Huis.

Voor de verfilming had de Britse regisseur Paul Greengrass toestemming van de families van alle veertig passagiers die tijdens de kaping zijn omgekomen. Volgens de familieleden is de film een gepast gedenkschrift voor hun geliefden. De 55-jarige Greengrass maakte eerder 'Bloody Sunday' (2002) en 'The Bourne supremacy' (2004).

'United 93' ging vorige maand in première in de Verenigde Staten. De reclamefilm voor 'United 93', waarin beelden zijn te zien van vliegtuigen die de Twin Towers invliegen, leidde in de VS tot geschokte reacties. In de eerste drie dagen leverde de productie 11,5 miljoen dollar (9,1 miljoen euro) op. Dit bedrag is gedoneerd voor een herdenkingsmonument aan de slachtoffers. Een deel van de verdere opbrengsten wordt geschonken aan een fonds voor de nabestaanden van de veertig slachtoffers.

In Nederland is de film op 31 augustus in de bioscoop te zien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen