Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ramses Shaffy krijgt eerste Edison Oeuvre Prijs

Shownieuws

Ramses Shaffy heeft de Edison Oeuvre Prijs voor Kleinkunst gekregen. De prijs werd voor de allereerste keer uitgereikt door Edison-directeur Kees van Weijen.

Ramses Shaffy heeft de Edison Oeuvre Prijs voor Kleinkunst gekregen. De prijs werd woensdag voor de eerste keer uitgereikt. Tijdens de presentatie van de cd-box 'Laat mijn liedjes nu maar zwerven' kreeg de zanger het beeldje overhandigd door Edison-directeur Kees van Weijen.

Het eerste exemplaar van de box werd in in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed aan Shaffy overhandigd door Albert Verlinde. De box bevat zeven bestaande albums plus de nieuwe compilatie 'Een bloemenkrans en een nachtgewaad'. Hierop staan niet eerder uitgebrachte opnamen, waaronder een Franstalige versie van het nummer 'Sammy'.

Verschillende artiesten, onder wie Huub van der Lubbe, Liesbeth List en de band Alderliefste, brachten een eerbetoon aan de 72-jarige zanger. Shaffy reageerde schijnbaar nonchalant op alle aandacht. Hij noemde de Edison Oeuvre Award 'reuze aardig'.

De aanwezigen roemden de zanger vooral om zijn 'echtheid'. "De kracht van Ramses is dat hij iemand is, niet iemand doet", omschreef Ad Visser. Willeke Alberti noemde Shaffy 'een van mijn dierbaarste vrienden en een van de mooiste zangers die we hebben'. Liesbeth List vindt dat Shaffy haar heeft 'opgevoed'. "Door het voorbeeld te geven hoe hij is, zonder maniertjes. Gewoon recht voor z'n raap."

Shaffy begon zijn carrière in de jaren vijftig als theateracteur. In de jaren zestig en zeventig maakte hij furore als zanger en scoorde hij hits als 'Sammy' en 'We zullen doorgaan'. In de jaren tachtig richtte hij zich meer op zijn acteercarrière. Hij was in die tijd onder meer te zien in de tv-serie 'Willem van Oranje' en de speelfilm 'Op hoop van zegen'. In 2002 stond de zanger na enkele rustige jaren weer vol in de schijnwerpers door de documentaire 'Ramses' van regisseur Pieter Fleury.

In oktober 2004 trad Shaffy voor het eerst in zeven jaar weer op in het theater, samen met Liesbeth List. Begin deze maand was de zanger te zien op Bevrijdingspop in Haarlem, samen met de band Alderliefste. In september is Shaffy enkele keren te gast in Theater Carré in Amsterdam, in een theatershow van List.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen