Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'The wind that shakes the barley' wint in Cannes

Shownieuws

De film 'The wind that shakes the barley' is zondag de grote winnaar geworden van het filmfestival in Cannes. De Brit Ken Loach regisseerde de film.

(Novum/AP) - De film 'The wind that shakes the barley' is zondag de grote winnaar geworden van het filmfestival in Cannes. De Britse regisseur Ken Loach won daarmee voor het eerst de onderscheiding voor beste film, na zeven eerdere pogingen.

'The wind that shakes the barley', met in de hoofdrol Cillian Murphy, vertelt het verhaal van een Ierse student medicijnen die de wapens opneemt tegen Britse troepen die de roep om onafhankelijkheid de kop moeten indrukken. Loach zei te hopen dat zijn film ertoe zal bijdragen dat de Britten hun imperiale verleden onder ogen komen. "En misschien, als we de waarheid spreken over het verleden, spreken we ook de waarheid over het heden."

Als tweede eindigde de film 'Flanders' van de Franse regisseur Bruno Dumont, waarin soldaten worden gevolgd van hun leven op het platteland tot hun diensttijd in het Midden-Oosten. 'Red road' van regisseur Andrea Arnold, over een vrouw die een man volgt die van haar leven een tragedie heeft gemaakt, was volgens de jury de op twee na beste film.

Penelope Cruz en haar vijf medeactrices in 'Volver' deelden de prijs voor beste actrice. 'Volver' is een komisch drama over een groep vrouwen die het zonder mannen proberen te redden. Regisseur Pedro Almodovar won de prijs voor het beste scenario. De onderscheiding voor beste acteur ging naar de mannelijke cast van de film 'Days of glory', over Noord-Afrikaanse moslims die als vrijwilligers vochten in Frankrijk tegen de nazi's. De cast bestond onder meer uit de Franse sterren Jamel Debbouze, Samy Naceri en Sami Bouajila.

De Mexicaan Alejandro Gonzalez Inarritu won de onderscheiding voor beste regisseur met zijn film 'Babel', waarin onder meer Brad Pitt en Cate Blanchett spelen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen