Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Woody Allen verliest strijd om filmbewerkingen

Shownieuws

Woody Allen mag van de rechter niet zelf bepalen welke versies van zijn films op televisie komen. De beslissing daarover ligt bij zijn voormalige producent.

(Novum/AP) - Woody Allen mag niet zelf beslissen welke versies van zes van zijn films worden vertoond op televisie en in vliegtuigen. Dat heeft een rechtbank in New York bepaald. De voormalige producer van de 70-jarige regisseur, Jean Doumanian, houdt de eindverantwoordelijkheid over de bewerking van de films. Het gaat onder meer om 'Bullets over Broadway' (1994), 'Deconstructing Harry' (1997) en 'Celebrity' (1998).

Woody Allen is niet tevreden met de montage van Doumanian en haar beslissing om sommige woorden te vervangen, in plaats van ze weg te laten. In een eerdere rechtszaak was in 2002 bepaald dat de twee voormalige vrienden discussies over de eindmontage voor de rechtbank moesten uitvechten.

De advocaat van Allen liet weten dat de filmmaker gelaten reageerde op de uitkomst. "We respecteren op dit moment de beslissing van de rechter. Maar we geloven niet dat de manier waarop de producenten de films aanpassen tot enig creatief of commercieel succes zal leiden." Volgens de advocaat heeft Allen nog niet besloten of hij in hoger beroep gaat.

Allen stapte in 2001 al eens naar de rechter om geld te eisen van Doumanian en haar professionele en persoonlijke partner Jacob Safra. De twee zouden hebben geweigerd de filmmaker een overzicht te geven van de opbrengst van acht van zijn films. Het paar zou ruim negen miljoen euro hebben achtergehouden. In 2002 kwamen de twee partijen tot een overeenkomst. De inhoud daarvan werd niet bekendgemaakt, al werd wel besloten dat de rechter ook over de montages van Allens productie zal oordelen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen