Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Platoon-producer wil coup Venezuela verfilmen

Shownieuws

Filmproducent John Daly wil graag een film over de couppoging in Venezuela in 2002 maken. Hij wil hierover snel met president Hugo Chávez spreken.

(Novum/AP) - Filmproducent John Daly wil een gesprek met de Venezolaanse president Hugo Chávez over de mogelijkheden voor het maken van een film over de couppoging in het Zuid-Amerikaanse land in 2002. De Engelsman, die in de jaren tachtig films als 'Platoon' en 'The terminator' produceerde, verklaarde woensdag de film 'dolgraag' te willen maken.

Zondag zei Chávez dat regisseur Oliver Stone een film over de mislukte couppoging gaat maken. De twee zouden hierover enkele maanden geleden hebben gesproken. Stone zou de president zondag telefonisch hebben gezegd het bericht op het filmfestival in Cannes wereldkundig te willen maken. De regisseur ontkende het verhaal twee dagen later.

Ook Daly zegt dat Stone niet met Chávez heeft gesproken over het maken van de film. Hij voegde daaraan toe de komende week zelf naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas af te willen reizen om de mogelijkheden over het maken van de film en de te kiezen regisseur met Chávez te bespreken. De president zei woensdag in een tv-toespraak dat Stone en Daly van harte welkom zijn als ze daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Daly werkte in het verleden met Stone samen voor de films 'Platoon' en 'Salvador'.

Chávez herwon twee dagen na de coup in 2002 de macht in zijn land. Hij beschuldigt de regering van de Verenigde Staten ervan op de hoogte te zijn geweest van de coupplannen. Uit documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou blijken dat bekend was dat officieren tegen Chávez samenspanden. De links-populistische president heeft een grote achterban van arme boeren en arbeiders. Tegenstand van de middenklasse in het land leidde in april 2002 tot een algemene staking die uitmondde in de couppoging.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen