Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sri Lanka doet verfilming Da Vinci Code in de ban

Shownieuws

De autoriteiten in Sri Lanka hebben The Da Vinci Code in de ban gedaan. Bisschopppen hadden hiertoe opgeroepen. Het is het eerste land dat de film verbiedt.

(Novum/AP) - De autoriteiten in Sri Lanka hebben de film The Da Vinci Code in de ban gedaan. Het besluit om bioscopen en tv-zenders te verbieden de film van regisseur Ron Howard te laten zien volgt nadat een conferentie van katholieke bisschoppen de regering van het eiland in de Indische Oceaan verzocht dit te doen.

President Mahinda Rajapaksa gaf woensdag gehoor aan de oproep. Op Sri Lanka bestaat 7,5 procent van de bevolking uit christenen, van wie de meeste katholiek zijn. In het verder voornamelijk Boeddhistische land wonen negentien miljoen mensen. The Da Vinci Code was nog niet in première gegaan in Sri Lanka. Vorige week was de film voor het eerst in bioscopen over de hele wereld te zien, ook in Nederland.

De verfilming van de bestseller van schrijver Dan Brown, met Tom Hanks in de hoofdrol, riep wereldwijd veel weerstand op. Gelovigen weerleggen het verhaal over een huwelijk tussen Jezus en Maria Magdalena en hun nazaten. Daarbij vinden ze dat de katholieke kerk in een slecht daglicht wordt gezet. De film werd tot nu toe, ondanks oproepen van kerkleiders, nog nergens verboden.

The Da Vinci Code groeit ondanks slechte recensies van filmcritici uit tot een groot kassucces. In een week bracht de film wereldwijd 175,7 miljoen euro op. Daarmee is het openingsweekeinde van The Da Vinci Code een van de meest succesvolle uit de geschiedenis.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen