Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Innerlijke schoonheid bij Mis(s) 2006

Shownieuws

Echte schoonheid zit van binnen. Dat vinden de twaalf finalisten die strijden om de titel Mis(s) 2006. "Je verschijning is een uiting van je innerlijk."

Echte schoonheid zit van binnen. Daarover zijn de twaalf finalisten die strijden om de titel Mis(s) 2006 het eens, vertellen zij aan Novum Nieuws. "Je verschijning is toch een uiting van je innerlijk", zegt Florien van Leersum (24). "Dus als je van binnen mooi, zelfverzekerd en zelfbewust bent, dan zie je dat ook van buiten." Mis(s) 2006 is een verkiezing onder vrouwen met een handicap.

De dames, die verkozen zijn uit 150 vrouwen, willen met hun deelname uitdragen dat je met een handicap ook mooi kan zijn. "Mijn handicap is prima verwikkeld met wie ik ben. Daardoor heb ik niet het idee dat ik minder mooi ben dan iemand die geen handicap heeft", vertelt Denise Vanderbroeck (23). Ook willen de deelnemers het vooroordeel dat gehandicapten zielig zijn wegnemen. "Ik wil de beeldvorming veranderen", zegt Florien. "Het beeld van de zielige gehandicapte moet veranderen in dat van een sterk en zelfbewust mens".

De Mis(s)-verkiezing is een idee van presentatrice Lucille Werner, die zelf licht gehandicapt is. Volgende week woensdag is de finale in Amsterdam. De Tros zendt de avond live uit. Tijdens een gala moeten de finalisten de jury overtuigen van hun kwaliteiten in verschillende rondes, waaronder een badpakkenronde. De jury, die bestaat uit onder anderen oud-minister Herman Heinsbroek en presentatrice Irene van der Laar, kiest vier vrouwen uit de finalisten. De televisiekijkers maken uiteindelijk uit wie er wint, door te bellen of te sms'en voor hun favoriet. De winnares wordt gekroond door premier Jan Peter Balkenende.

De winnares van de verkiezing wint niet alleen het kroontje, zij wordt ook een jaar lang ambassadrice van de stichting Onbeperkt Nederland. De deelneemsters hebben allemaal hun zinnen gezet op deze functie. "Ik wil een brug bouwen tussen de 'gewone mensen' en de gehandicapten. En daarvoor is dit de ultieme mogelijkheid", vertelt Roos Prommenschenckel (21). Toch is er geen sprake van concurrentie tussen de dames. Volgens Roos inspireren ze elkaar juist. "Ik zie om me heen hoe sterk al die meiden zijn en hoe positief, dat is ontzettend leuk. Eigenlijk zou iedereen wat meer dat positieve moeten hebben."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen