Kies je favoriete radiostation

Dossiers

John van den Heuvel is niet bang voor Holleeder

Shownieuws

Misdaadjournalist John van den Heuvel is niet bang. "Wanneer je bij elke bedreiging klappertandend achter je bureau gaat zitten, moet je dit werk niet doen."

Misdaadjournalist John van den Heuvel laat zich niet intimideren door ex-Heinekenontvoerder Willem Holleeder. "Wanneer je bij de eerste de beste bedreiging klappertandend achter je bureau gaat zitten, dan moet je dit werk niet doen", zegt de maker van het RTL5-programma Bureau Misdaad dinsdag tegen de website Sterrenstek. "Ik ben niet echt bang uitgevallen."

Van den Heuvel weet dat zijn werk gevaarlijk is. "Net als een officier van justitie roer ik in een emmer stront en soms kan daar een enorme stank uit voortkomen."

Holleeder heeft in 2002 Joegoslaven ingeschakeld om Van den Heuvel te vermoorden, vertelde de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra aan de politie. Zij braken in diens toenmalige woning in Zandvoort in en stalen zijn laptop. Volgens Endstra wilde Holleeder weten of op de laptop informatie stond over gesprekken van Van den Heuvel met topcrimineel John Mieremet, waarover hij in augustus 2002 publiceerde in De Telegraaf. Het veronderstelde plan om de verslaggever voor eeuwig het zwijgen op te leggen mislukte, volgens Van den Heuvel omdat hij op dat moment in het buitenland verbleef.

Bureau Misdaad zond maandag een portret uit van Holleeder, waarin de 'godfather van de Amsterdamse onderwereld' werd gelinkt aan een reeks liquidaties. Twee lijken zouden zijn ingemetseld in een garage aan de Minervalaan. De politie ging naar aanleiding van de uitzending tevergeefs op zoek in het pand. Hoon was Van den Heuvels deel, onder meer in Algemeen Dagblad.

De speurneus vindt echter niet dat hij heeft geblunderd. "De anonieme informant was niet zomaar iemand. Hij wist zulke specifieke en gedetailleerde details te geven dat we het verhaal zeer serieus namen." Van den Heuvel besloot de informatie door te spelen aan de Nationale Recherche en die vond ook dat de informatie een onderzoek waard was. "Ik zag mijzelf niet met een beitel de garage in gaan om te kijken of de tip klopte. Had ik dat dan moeten doen?"

Holleeder en zijn medeverdachten staan op 18 juli voor de rechter. Zijn bende wordt verdacht van afpersing in het vastgoedcircuit. Verder zou zij betrokken zijn bij het voorbereiden en uitvoeren van liquidaties. Het belangrijkste bewijsmateriaal in de zaak vormen gespreksverslagen met Endstra.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen