Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vergoeding voor ontslagen tekenaar Suske en Wiske

Shownieuws

De vorig jaar ontslagen tekenaar van de stripserie Suske en Wiske, Mark Verhaegen, krijgt een schadevergoeding van 7500 euro van Studio Vandersteen.

De vorig jaar ontslagen tekenaar van de stripserie Suske en Wiske, Mark Verhaegen, krijgt een schadevergoeding van 7500 euro van Studio Vandersteen. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT woensdag. Verhaegen werd in februari vorig jaar ontslagen, omdat hij niet in een team aan de Suske en Wiske-verhalen zou kunnen werken.

De 48-jarige striptekenaar stapte na zijn ontslag naar de rechter, omdat hij vond dat zijn ontslagprocedure niet correct was verlopen. Studio Vandersteen beschuldigde Verhaegen daarop van het voeren van een lastercampagne. De tekenaar is tevreden met de uitspraak van de Antwerpse rechtbank. "Voor mij is dit een morele overwinning", verklaarde hij tegenover de VRT. Volgens Verhaegen had zijn voormalige werkgever nooit mogen zeggen dat hij niet in een team kan functioneren. "Ik wil deze overwinning opdragen aan iedereen die onterecht ontslagen wordt."

Officieel werd Verhaegen ontslagen omdat de leiding van Studio Vandersteen de Suske en Wiske-strips door meer tekenaars wilde laten maken en Verhaegen zich niet in dit plan kon vinden. Kort daarop werd bekend dat de erfgenamen van Willy Vandersteen het niet eens waren met de onderwerpen die Verhaegen voor Suske en Wiske koos. Zo zou Verhaegen een aflevering willen maken over een meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt vergast in concentratiekamp Auschwitz. Vorig jaar verwerkte Verhaegen dit verhaal alsnog in het boek Rebecca R., het eerste deel van zijn nieuwe stripserie Senne en Sanne.

Verhaegen kwam in 1992 in dienst bij Studio Vandersteen, nadat Willy Vandersteen en Paul Geerts gecharmeerd waren geraakt van zijn werk voor de stripserie Boes. Hij schreef dat jaar zijn eerste lange Suske en Wiske-verhaal, 'De krakende carcas'. In april 2002 volgde hij Geerts op als vaste tekenaar/scenarist van Suske en Wiske. Geerts leidde de serie sinds geestelijk vader Vandersteen in 1972 met pensioen ging.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen