Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Film Clooney gecensureerd in Golfgebied

Shownieuws

Syriana is uitgebracht in de Verenigde Arabische Emiraten, maar de overheid heeft er twee minuten laten uitknippen. Daaronder een scène over Bin Laden.

De door George Clooney geregisseerde politieke thriller Syriana duurt twee minuten korter in de Verenigde Arabische Emiraten. Op verzoek van de overheid zijn twee minuten uit het oliedrama geknipt. In de verwijderde scènes worden Aziatische arbeiders slecht behandeld door Arabieren en worden uitspraken gedaan over de familie van Osama bin Laden. Dat meldt BBC News dinsdag.

Syriana is ook in Egypte te zien. Volgens een distributeur is het onwaarschijnlijk dat de film elders in het Midden-Oosten wordt vertoond. Een distributeur in Beiroet laat weten dat ook de plannen om Brokeback Mountain in het Golfgebied uit te brengen van tafel zijn. Regeringen zouden slecht hebben gereageerd op de homoseksuele inhoud van de film. Homoseksualiteit is in veel islamitische landen een misdrijf.

Een college van censoren heeft er vier maanden over gedaan om te onderzoeken of Syriana geschikt is voor vertoning. Een van de censoren uit Dubai laat weten het niet toelaatbaar te achten om beelden te laten zien waarin respectloos met een land of een president wordt omgegaan. Ook naaktscènes, drugs en alcohol zijn uit den boze.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen