Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Holocaust Museum eert Bob Geldof voor Live Aid

Shownieuws

Bob Geldof is door het Holocaust Museum in Houston geëerd voor het organiseren van Live Aid. De zanger toonde zich bescheiden toen hij de prijs kreeg.

(Novum/AP) - Bob Geldof heeft een onderscheiding gekregen van het Holocaust Museum in de Amerikaanse stad Houston voor het organiseren van Live Aid in 1985. De zanger kreeg zondag tijdens het jaarlijkse galadiner van het museum de Lyndon Baines Johnson Moral Courage Award 2006 uitgereikt. In zijn toespraak toonde Geldof zich bescheiden.

"Ik voel me ergens een bedrieger nu ik deze prijs in ontvangst mag nemen te midden van overlevenden van de Holocaust", vertelde Geldof de aanwezigen. "Hun grootste triomf is dat ze die hebben overleefd. Nog specialer is de grootsheid waarmee ze hun levens weer hebben opgepakt."

Geldof verklaarde het idee voor Live Aid te hebben gekregen nadat hij op het nieuws een reportage over de hongersnood in Ethiopië had gezien. "De volgende dag realiseerde ik me dat voor het oplossen van deze ramp meer nodig was dan simpel wat geld doneren aan liefdadigheid."

De zanger componeerde daarop 'Do they know it's Christmas' en riep een groep bevriende muzikanten bij elkaar om het nummer op te nemen. 'Do they know it's Christmas' groeide uit tot de best verkopende single in de Britse muziekgeschiedenis. De single leidde tot het organiseren van twee liefdadigheidsconcerten, in Londen en Philadelphia. Zestig topacts speelden de gehele dag voor duizenden bezoekers en miljoenen tv-kijkers.

Live Aid haalde zestig miljoen euro op, waarvan de helft werd gebruikt om voedsel naar de door hongersnood getroffen gebieden in Afrika te sturen. Met de andere helft werden projecten voor de langere termijn gerealiseerd. Geldof werd voor zijn liefdadigheidswerk door de Engelse koningin Elizabeth tot ridder geslagen. Ook werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Vorig jaar organiseerde Geldof Live 8. Hiermee wilde hij bereiken dat de belangrijkste wereldleiders de schulden van de Derde Wereld kwijtscholden. Hoewel dit doel maar deels werd gehaald, toonde Geldof zich tevreden over de actie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen