Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Liset Alea is geen nieuwe popprinses

Shownieuws

De Cubaanse zangeres Liset Alea staat op het punt de wereld te veroveren. Haar debuutalbum No Sleep staat vol poprockachtige nummers met een vleugje latin.

Liefhebbers van zoetsappige melodietjes en kneuterige danspasjes moeten niet bij de Cubaanse zangeres Liset Alea zijn. Liefhebbers van stoere, eigenzinnige vrouwen wel. De brunette schrijft haar eigen nummers, bespeelt een groot aantal instrumenten en staat als een tijgerin op het podium. "Ik wil alles onder controle hebben, maar ben aan de andere kant impulsief en spontaan", vertelt de 26-jarige zangeres tegen Novum Nieuws.

Dat tegenstrijdige zit nu eenmaal in haar karakter, zegt Liset. "Ik ben wild maar eerlijk, creatief maar verlegen. Ik kan me goed binden, maar maak me ook snel weer los. Ik houd van aandacht, maar hoef niet per se een megaster te worden." Dat neemt niet weg dat ze hoopt waardering te krijgen voor haar muziek. "Maar ook zonder directe aandacht voor mijn werk ga ik door. Ik wil altijd blijven creëren."

Eind vorig jaar kwam haar debuutalbum No Sleep uit, een schijfje vol poprockachtige nummers met een vleugje latin, jazz en soul. Begin dit jaar werd ze op het Eurosonic festival uitgeroepen tot een van de grote beloftes voor dit jaar.

De dertien nummers op No Sleep zijn geschreven dor Liset zelf en stuk voor stuk zijn het persoonlijke bekentenissen. "Ik zou niet weten waar ik anders over moet schrijven dan over mijn eigen fantasie en ervaring. En schrijven is nu eenmaal goedkoper dan therapie", lacht ze. In haar teksten ziet Liset haar eigen fouten onder ogen; ze neemt verantwoording voor elke keer dat ze iemand heeft gekwetst. Zo gaat haar nieuwe single 'Dame la cuenta' ('Geef me de rekening') over een vrouw die de symbolische rekening vraagt in een restaurant. Daarop staat alle ellende die ze haar man heeft aangedaan.

De 26 lentes jonge Liset heeft al een turbulent leven achter de rug, vol verhuizingen en verbroken relaties. Ze woonde in Cuba, Costa Rica, de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Tegenwoordig beproeft ze haar geluk in de Britse hoofdstad Londen, maar aan haar internationale carrière wordt ook vanuit Hilversum gewerkt onder de vleugels van managementbureau Silvascreen. Daar wordt Liset steevast de vrouwelijke Robbie Williams genoemd en dat vindt ze een groot compliment. "Robbie is onbezonnen en oprecht. Ik kan alleen maar hopen dat ik ook een beetje zo ben."

Alea was vrijdag te zien en horen tijdens Bevrijdingspop in Wageningen. Vrijheid is spontaan actie ondernemen, vindt ze. "Je moet je fantasie voeden. Of het nu gaat om een reis om de wereld of een relatie aangaan met iemand van wie je dat nooit had verwacht: je moet het gewoon lekker doen."

Zondag treedt Liset nog op in popzaal Tivoli in Utrecht. Het is nog niet bekend wanneer ze Nederland daarna opnieuw aandoet, zegt ze. "Maar ik hoop heel snel."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen