Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tanja Jess vindt succes Temptation Island logisch

Shownieuws

Tanja Jess begriipt dat haar show Temptation Island goed wordt bekeken. "De liefde is nu eenmaal een thema dat de meeste mensen boeit", zegt ze.

Tanja Jess begrijpt dat Temptation Island goed wordt bekeken. Het Veronica-programma, waarin de relatie van koppels wordt getest, werd deze week gezien door gemiddeld zevenhonderdduizend mensen per aflevering. "Het is gewoon heel herkenbaar wat er in het programma gebeurt", verklaart de presentatrice tegenover Novum Nieuws. "De liefde is nu eenmaal een thema dat mensen het meest boeit."

Met een marktaandeel van 7,2 procent doet Temptation Island het beter dan het concurrerende programma Expeditie Robinson. Dit Talpa-programma, over het uithoudingsvermogen van achttien kandidaten op een onbewoond eiland, haalde de laatste weken een marktaandeel van 5,1 procent. De programma's mikken op dezelfde doelgroep, kijkers in de leeftijd tussen 20 en 34 jaar.

In Temptation Island worden vier stelletjes van elkaar gescheiden en los van elkaar aan verleidingen blootgesteld. Zowel de mannen als de vrouwen bevinden zich met een groep vrijgezelle verleiders in een luxe omgeving op een tropisch eiland. Het spel zorgt voor veel spanningen tussen de stellen. "De emotionele ups en downs die in relaties voorkomen, herkennen we allemaal", zegt Jess. "Mensen kunnen zich identificeren met de deelnemers van het programma." Dat is voor sommige kijkers best moeilijk, weet de presentatrice. "Ik hoor wel eens van mensen die zelf relatieproblemen hebben dat het te confronterend is om te zien."

De 39-jarige Jess is erg geïnteresseerd in de psychologische processen achter relaties. "Ik heb ooit twee jaar psychologie gestudeerd en daar een eeuwige nieuwsgierigheid naar de drijfveren van mensen aan overgehouden." Ze vindt het daarom een uitdaging om het programma te presenteren. "Soms sta ik echt versteld van wat er allemaal gebeurt. De ene dag praat ik met een deelneemster over hoe verschrikkelijk veel ze van haar vriend houdt en vervolgens zie ik hoe ze de volgende avond met een ander het bed induikt."

De deelnemers van het programma worden vaak geconfronteerd met pijnlijke situaties. Zo krijgen ze videobeelden te zien als hun partner bijvoorbeeld seks heeft gehad met iemand anders. Volgens Jess wordt daarbij rekening gehouden met de kandidaten. "Sommige mensen kunnen die confrontatie makkelijk aan, bij anderen doseer je het." Voortdurend staat een psychologisch team paraat. "Je wilt natuurlijk niet dat mensen agressief of suïcidaal worden", verklaart Jess. "Je moet bij alle realityprogramma's wel blijven beseffen dat je met echte mensen te doen hebt, met echte levens en emoties."

Het vijfde seizoen van Temptation Island wordt nog tot het einde van deze maand elke maandag en woensdag uitgezonden op Veronica.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen