Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Plagiërende debutante gedumpt door uitgever

Shownieuws

Kaavya Viswanathan moet op zoek naar een nieuwe uitgever. De uitgeverij Little, Brown & Co trekt de handen definitief af van de jonge Amerikaanse schrijfster.

(Novum/AP) - De Amerikaanse schrijfster Kaavya Viswanathan moet op zoek naar een nieuwe uitgever. De uitgeverij Little, Brown & Co trekt de handen definitief af van de jonge schrijfster. De 19-jarige auteur is beschuldigd van plagiaat. Viswanathan zou in haar debuutroman 'How Opal Metha got kissed, got wild and got a life' passages hebben overgeschreven uit twee boeken van Megan McCafferty.

'Opal Metha', dat al door de uitgeverij was teruggetrokken, verschijnt niet meer in een herziene versie. Ook een tweede boek, waarvoor de schrijfster bij de uitgeverij onder contract stond, wordt niet door de uitgever gepubliceerd.

Of Viswanathan het half miljoen dollar moet terugbetalen dat ze naar verluidt voor haar eerste roman heeft ontvangen, is niet duidelijk. De schrijfster, die 17 was toen zij het contract tekende, was niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens McCafferty heeft Viswanathan zeker veertig passages uit haar boeken Sloppy Firsts en Second Helpings geheel of gedeeltelijk overgeschreven. Viswanathan ontkent bewust plagiaat te hebben gepleegd. Ze zegt McCafferty's boeken te hebben verslonden toen ze op de middelbare school zat en daar onbewust uit te hebben geciteerd.

De studentenkrant van de universiteit van Harvard, waar Viswanathan studeert, zei van lezers te hebben vernomen dat 'Opal Mehta' ook passages bevat die kennelijk zijn overgeschreven uit 'The Princess Diaries' van Meg Cabot uit 2000. Volgens de krant The New York Times zijn er ook opvallende overeenkomsten met 'Can you keep a secret' van Sophie Kindella.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen