Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmstudio doneert voor monument United 93

Shownieuws

Universal Pictures doneert deze week 1,15 miljoen dollar voor een monument. Daarmee worden de slachtoffers van vlucht United 93 op '9-11' herdacht.

(Novum/AP) - Universal Pictures doneert deze week 1,15 miljoen dollar (911 duizend euro) voor een herdenkingsmonument voor de bemanning en passagiers van het op 11 september 2001 bij Pennsylvania neergestorte vliegtuig van United Airlines. Het geld haalt de filmstudio uit de opbrengsten van de speelfilm 'United 93', die vorige week in de Verenigde Staten in première is gegaan. De film leverde in de eerste drie dagen 11,5 miljoen dollar (9,1 miljoen euro) op.

De initiatiefnemers van het herdenkingsmonument hebben 58 miljoen dollar (45,9 miljoen euro) nodig voor het project. Het monument moet gebouwd worden in Shanksville in Pennsylvania, waar het vliegtuig neerstortte. Universal Pictures beloofde dinsdag voor het einde van de week tien procent van de opbrengst uit de eerste drie dagen van de film over te maken naar het project.

De vele miljoenen voor het monument worden vooral aangewend om land aan te kopen. De lokale overheid van Pennsylvania houdt de grondverkoop al twee jaar tegen, omdat ze vreest uiteindelijk bij te moeten springen in de financiering wanneer te weinig geld bijeen wordt gebracht.

'United 93' gaat over vlucht 93 van United Airlines. Deze crashte op '9-11' in Pennsylvania, nadat passagiers de kapers van het toestel overmeesterden. De studio doneert een deel van de opbrengst van de film aan een fonds voor de nabestaanden van de veertig slachtoffers. De film wordt in de Verenigde Staten erg goed ontvangen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen