Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lange Frans en Baas B. niet blij met journalistiek

Shownieuws

Lange Frans en Baas B. houden niet van interviews. Ze vinden dat journalisten vaak dezelfde vragen stellen en zich niet genoeg verdiepen in de geïnterviewde.

Lange Frans en Baas B. houden niet van het geven van interviews. Ze vinden dat journalisten vaak dezelfde vragen stellen en zich niet genoeg verdiepen in de geïnterviewde. "Mensen willen vijf minuten onderzoek doen en dan meteen een conclusie trekken. Ze willen je meteen in een hokje stoppen."

Volgens Lange Frans staren journalisten zich vaak blind op een ding. "We hebben een nummer over zinloos geweld, maar we hebben daarnaast nog 120 andere nummers gemaakt. Mensen denken vaak dat wij het maar over een ding hebben, dat klopt niet. Dan heeft dat te maken met de kortzichtigheid van de mensen." Lange Frans (Frans Frederiks) en Baas B. (Bart Zeilstra) stonden in 2004 vijftien weken op nummer 1 in de hitlijsten met hun nummer 'zinloos'.

Lange Frans raakte vorige maand in opspraak omdat hij tijdens een optreden een jongen sloeg nadat deze hem met ijsblokjes zou hebben bekogeld. Volgens de rappers doelen ze met hun aanklacht tegen de journalistiek niet specifiek op de media-aandacht rond dit 'ijsblokjesincident'. "Daar doelen we niet op. Het is natuurlijk triest dat iedereen daar zoveel aandacht aan besteedt. Maar dat zegt meer over andere mensen dan over ons," zegt Baas B. "Het gaat over iets relatief kleins", vindt Lange Frans. "Ik vind het zonde dat daar zoveel kostbaar krantenpapier aan wordt verspeeld. Maar ons maken ze er niet mee kapot."

De rappers zijn dit jaar 'ambassadeurs van de vrijheid' op Bevrijdingsdag. Dit houdt in dat zij op 5 mei op verschillende bevrijdingsfestivals optreden. Tijdens deze optredens zullen zij aandacht vragen voor de schending van de mensenrechten in de strijd tegen terrorisme. De organisatie in Haarlem heeft laten weten dat de twee rappers niet welkom zijn vanwege het ijsblokjesincident. Lange Frans en Baas B zijn zich bewust van de voorbeeldfunctie die zij bekleden, maar proberen zich daar zo min mogelijk van aan te trekken bij wat ze doen. "We zijn ons wel bewust van het feit dat we veel mensen kunnen bereiken. Maar we zijn gewoon wie we zijn. We doen gewoon ons eigen ding."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen