Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ad Visser is hippie-auto in Cars

Shownieuws

Ad Visser is een van de beroemdheden die hun stem hebben gegeven aan een tekenfilmfiguurtje in Cars. Ook de overleden Frédérique Huydts sprak een stem in.

Ad Visser is een van de beroemdheden die hun stem hebben gegeven aan een tekenfilmfiguurtje in Cars. In de Nederlandse editie van deze Disney/Pixar-productie vertolkt de 59-jarige performancekunstenaar de stem van Fillmore, een hippie-achtige Volkswagen-keverbus. Ook de vorige maand overleden Frédérique Huydts sprak een stem in.

De vroegere Toppop-presentator werd voor de rol gevraagd omdat hij de jaren zeventig bewust heeft meegemaakt. "Alleen wie het heeft meegemaakt, kent de precieze intonatie", vertelt de zelfverklaarde multimediaperformer dinsdag. "Hee men", imiteert Visser lijzig. "Al die artiesten lulden toen zo."

Artiesten als Lange Frans en Jeroen van Inkel, die ook stemmen inspreken, waren niet tegelijkertijd aanwezig achter de microfoon. De stemmen werden los van elkaar opgenomen omdat zo sneller gewerkt kan worden. Visser vindt dat terecht. "Dan houdt het zijn spontaniteit."

Door deze procedure heeft Visser niet bewust samengewerkt met de in april overleden actrice Frédérique Huydts, die de stem van de Porsche Sally insprak. Huydts overleed in april, drie weken na de opnamen. Disney is zeer enthousiast over haar, meldde het televisieprogramma Shownieuws maandag. "Disney controleert en checkt alles", vertelt Visser.

Ad Visser had al de nodige ervaring met het inspreken van stemmen. In 1983 maakte de kunstenaar twee poppenseries voor de Nederlandse televisie, De Briljantinoos en Guus & Truus. "Ik deed alle stemmetjes zelf. Ik kan gemakkelijk twaalf totaal verschillende stemmen doen, zonder dat je kunt merken dat het dezelfde persoon is." Visser zegt zelfs een methode te hebben ontwikkeld om het effect te bereiken van de ene stem die de ander onderbreekt: 'zo snel switchen dat het over elkaar heen lijkt te rollen'.

Cars vertelt het verhaal van Bliksem McQueen, een nieuweling in de racewereld, die onderweg is naar de finale van de Piston Cup in Californië. Als Bliksem onverwacht een omweg moet maken door het slaperige stadje Radiator Springs, leert hij de ongewone karakters van de stad kennen: een chique Porsche uit 2002, een Hudson Hornet uit 1951 met een mysterieus verleden en een roestige, maar betrouwbare takelwagen. Zij helpen Bliksem realiseren dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan prijzen, reputatie, roem en sponsors. Vanaf 21 juni draait Cars zowel in de Nederlandse als in de originele versie in de bioscoop.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen