Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Pearl Jam debuteert met nieuw album op eigen label

Shownieuws

Pearl Jam debuteert maandag bij een nieuw platenlabel. De rockgroep stond vijftien jaar onder contract bij Sony, maar stapte over naar het eigen J Records.

Pearl Jam debuteert maandag bij een nieuw platenlabel. De rockgroep uit Seattle stond vijftien jaar onder contract bij Sony Music, maar stapte dit jaar over naar het eigen J Records. De nieuwe, titelloze cd is het achtste studioalbum. Het is de eerste Pearl Jam-plaat in vier jaar.

Voor 'Pearl Jam' haalde de band dezelfde mensen bij elkaar met wie in 2002 het album Riot Act is gemaakt. Adam Kasper mocht als producer op herhaling en tekende ook voor de mix. De band maakte vier jaar geleden met Riot Act een kleine koerswijziging, door meer ongecompliceerde rocknummers op te nemen. Andere koek dan de grungerock waarmee Pearl Jam in 1991 in het kielzog van Nirvana naar een groot publiek doorbrak.

Gesterkt door de positieve ontvangst van Riot Act door pers en fans, continueert de band de sound op het nieuwe album. De band laat haast Rolling Stones-achtige rocknummers horen. Toch is een vertrouwd element in de muziek van Pearl Jam aanwezig gebleven: de sombere teksten vol angst en onzekerheid van zanger Eddie Vedder. In een persbericht bij het album zegt Vedder dat 'Pearl Jam' een harde en agressieve rockplaat is, maar dat hij het meest trots is op de twee langzame nummers van het album. "Parachutes en Gone behoren tot onze beste nummers over verlies van het leven en de liefde."

'Pearl Jam' is maandag via J Records/SonyBMG verschenen. De band geeft op 29 augustus voor het eerst in zes jaar weer een concert in Nederland, in het Gelredome in Arnhem.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen