Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Juanes treedt op bij Europees Parlement

Shownieuws

Juanes geeft woensdag een concert in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. De Colombiaan wil aandacht vragen voor de strijd tegen landmijnen.

Juanes geeft woensdagavond een concert in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. De Colombiaanse zanger wil met het optreden aandacht vragen voor de strijd tegen landmijnen. Juanes is ambassadeur van het anti-persoonsmijnenprogramma van de Verenigde Naties. Het optreden is live via de website van de Europese Unie te bekijken.

Het evenement is een initiatief van de Spaanse Europarlementariër José Ignacio Salafranca en staat in het kader van de vierde topconferentie van de Europese Unie en Latijns-Amerika. Het wordt mede gefinancierd door de Colombiaanse ambassade in Brussel. De top vindt in mei in Wenen plaats.

"Dit evenement vormt een eerbetoon aan alle slachtoffers en geeft tegelijkertijd onze inzet weer om landmijnen voor altijd uit te bannen en een begin te maken met geleidelijke ontwapening," zegt Luisa Morgantini, de Italiaanse voorzitter van de EU-commissie voor ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens de ceremonie in Brussel wil het Europees Parlement nogmaals bekrachtigen dat het een bijdrage levert aan een wereld zonder mijnen en een einde wil maken aan de dreiging die landmijnen vormen. Het parlement stelt dat landmijnen elk jaar 20.000 burgerslachtoffers maken.

Invloedrijke landen zoals de Verenigde Staten, Rusland, China en India weigeren het Ottawa-verdrag te tekenen waarin gebruik, productie, opslag en distributie van landmijnen worden verboden. Het Europees Parlement nam in juli een resolutie aan waarin deze situatie wordt afgekeurd.

De Europese Unie is één van de belangrijkste financiers van de strijd tegen antipersoonsmijnen. Vorige maand werd 17,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de strijd tegen landmijnen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen