Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Opus Dei wil 'disclaimer' voor Da Vinci Code

Shownieuws

Opus Dei eist dat Sony aan het begin van 'The Da Vinci code' een duidelijke mededeling plaatst. Daarin moet gezegd worden dat de film gebaseerd is op fictie.

De religieuze groepering Opus Dei eist dat Sony Pictures aan het begin van 'The Da Vinci code' meedeelt dat de film gebaseerd is op fictie. Volgens de conservatieve organisatie zou de mededeling van respect getuigen tegenover Jezus en de katholieke kerk. Opus Dei vreest dat niet alle filmkijkers het verschil tussen feit en fictie zullen inzien.

Opus Dei wordt in het boek van schrijver Dan Brown waarop de film gebaseerd is afgeschilderd als een op macht beluste sekte. Het boek schrijft over een vermeend huwelijk tussen Jezus en Maria Magdalena en hun nazaten. De katholieke kerk en Opus Dei zouden dit alles eeuwenlang in de doofpot hebben gehouden en de onthulling van het geheim met alle mogelijke middelen bestrijden. Daarbij wordt geweld niet geschuwd.

Op de eigen website zegt Opus Dei eerder deze maand een brief te hebben geschreven aan de directie van Sony Pictures in Japan. De organisatie legt uit dat de roman van Dan Brown een combinatie is van fictie en feiten. Filmkijkers die nog nooit van Opus Dei hebben gehoord zouden hierdoor lastig het onderscheid tussen waargebeurde en verzonnen 'feiten' kunnen onderscheiden. "Minder onderlegde lezers kunnen tot onjuiste conclusies komen en daardoor met vijandige ogen naar de kerk kijken, die wel respect verdient", stelt Opus Dei.

In de slotalinea van de brief zegt Opus Dei dat de naam van God tegenwoordig veelvuldig wordt gebruikt om haat en geweld te rechtvaardigen. "Juist daarom doen wij een hernieuwde oproep tot de vrede, die deel uitmaakt van het hart van de katholieke kerk en van de ziel van alle christenen."

In februari verklaarde de organisatie geen plannen te hebben op te roepen tot een boycot van de film. Een woordvoerder voegde daaraan toe dat de organisatie wel hoopte dat de filmmakers 'The Da Vinci code' zo zouden monteren dat de film gelovigen niet zou kwetsen. Opus Dei betichtte Dan Brown er eerder van het imago van de kerk doelbewust te willen schaden met zijn boek.

Sony Pictures verklaarde diezelfde maand dat 'The Da Vinci code' geen religieuze film is. Ook zou de film er niet op uit zijn mensen te kwetsen. 'The Da Vinci code', van regisseur Ron Howard met Tom Hanks in de hoofdrol, gaat op 19 mei wereldwijd in première.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen