Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Britse schrijfster Muriel Spark (88) overleden

Shownieuws

Dame Muriel Spark is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Florence. Ze was een van de populairste Britse schrijfsters van na WO II.

(Novum/AP) - Dame Muriel Spark, een van de populairste Britse schrijfsters van na de Tweede Wereldoorlog, is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Florence. Dat heeft de burgemeester van Civitella della Chiana, het Toscaanse dorp waar Spark sinds bijna 30 jaar woonde, zaterdag bekendgemaakt.

Spark schreef meer dan twintig romans, waarvan 'The prime of Miss Jean Brodie', in het Nederlands verschenen als 'Juffrouw Brodies beste jaren', de bekendste is. Dit boek verscheen in 1961 en werd later bewerkt voor Broadway en verfilmd. Het twee jaar later verschenen 'The girls of slender means' ('Meisjes met een smalle beurs') wordt door velen als haar beste werk beschouwd. Dit boek is gebaseerd op de ervaringen die ze opdeed toen ze als beginnend schrijfster in Londen het hoofd boven water moest zien te houden. De schrijver Graham Greene hielp haar in die jaren uit de nood met een maandelijkse toelage.

Van de in Edinburgh geboren Spark verschenen ook drie gedichtenbundels en biografische boeken over onder anderen de familie Bronte. Gavin Wallace van de Schotse Raad van de Kunsten, die twee jaar geleden een literaire beurs naar haar vernoemde, noemde Spark "de beste schrijfster van Schotland, zo niet van het hele Verenigd Koninkrijk, die een onlosmakelijk onderdeel van het culturele landschap vormt".

Net als Greene en Evelyn Waugh was Spark, dochter van een joodse vader en een anglicaanse moeder, een katholieke bekeerling die in haar werk morele en filosofische kwesties aan de orde stelde. "Ik propageer het katholieke geloof niet, maar op een rare manier zouden mijn boeken door niemand anders dan een katholiek geschreven kunnen zijn", zei ze in 1997 in een kranteninterview. Eind jaren '60 verhuisde ze met haar vriendin, de schilderes en beeldhouwster Penelope Jardine naar Rome en later naar Toscane.

De meeste van Sparks boeken zijn dun en sober en grappig geschreven, met een bizar plot. In 'The driver's seat' uit 1970 is de hoofdpersoon op zoek naar iemand die haar wil vermoorden. Haar debuut, het in 1957 verschenen 'The comforters', werd al direct goed ontvangen. Spark werd in 1993 geridderd en werd in 1997 voor haar hele oeuvre onderscheiden met de David Cohen Literatuurprijs.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen