Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Dan Brown wist zelf niet van plagiaat'

Shownieuws

Niet Dan Brown maar zijn vrouw heeft voor 'The Da Vinci Code' materiaal uit 'Holy blood and the holy grail' gehaald. Dat stelt de advocaat van de schrijvers.

(Novum/AP) - Niet Dan Brown, maar zijn vrouw Blythe Brown heeft voor de bestseller 'The Da Vinci Code' materiaal gehaald uit 'The holy blood and the holy grail'. Dat heeft advocaat Jonathan Rayner James maandag gezegd in zijn slotbetoog. Hij vertegenwoordigt schrijvers Michael Baigent en Richard Leigh. Zij hebben Browns uitgever Random House aangeklaagd. De twee beweren dat Brown een groot deel uit hun werk heeft gestolen en in zijn boek heeft verwerkt.

Volgens Rayner James heeft Brown zeker delen uit 'The holy blood and the holy grail' gekopieerd. Hij geeft wel toe dat de schrijver dit hoogstwaarschijnlijk heeft gedaan zonder het te weten, omdat een groot deel van het researchmateriaal werd verzorgd door Blythe Brown. De 41-jarige Brown zei eerder dat zijn vrouw Blythe het meeste onderzoek voor zijn werk heeft verricht. "Ze was zeer gepassioneerd over het onderwerp."

Volgens Rayner James was het bewijsmateriaal van Blythe Brown van 'fundamenteel belang geweest' voor de rechtszaak. Hij zei het vreemd te vinden dat zij tijdens de drie weken lange rechtszaak niet heeft getuigd.

Brown heeft eerder toegegeven dat Blythe en hij 'The holy blood and the holy grail' hebben gelezen, net als tientallen andere boeken en honderden documenten. Het boek van de Britse auteurs zou niet cruciaal zijn geweest voor 'The Da Vinci Code'. Vrijdag heeft John Baldwin, de advocaat van Brown, betoogd dat in het boek verschillende verzamelde incidenten op een unieke manier zijn samengebracht.

In de boeken van Leigh en Baigent en Dan Brown speelt de theorie dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena een centrale rol. Baigent zei eerder in de rechtszaal dat Brown 'de hele architectuur' van het onderzoek voor het boek heeft gestolen. Volgens hem zijn er 'zeer specifieke' gelijkenissen in de boeken te vinden, maar hij gaf eveneens toe dat er veel verschillen zijn.

Als Baigent en Leigh gelijk krijgen, wordt mogelijk de première uitgesteld van de verfilming van 'The Da Vinci Code', met Tom Hanks in de hoofdrol. Vooralsnog staat deze gepland voor 19 mei, tijdens de opening van het filmfestival in Cannes. Het is niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen