Kies je favoriete radiostation

Dossiers

KB: cartoonist Nekschot niet op zwarte lijst

Shownieuws

Gregorius Nekschot staat niet op een zwarte lijst van de Koninklijke Bibliotheek. De cartoonist beweert dat de KB zijn boek op één lijn stelt met Mein Kampf.

Gregorius Nekschot staat niet op een zwarte lijst. Dat laat de Koninklijke Bibliotheek (KB) maandag weten. De vroegere huiscartoonist van Theo van Gogh zei zondag tegen Novum Nieuws dat de KB zijn boek op één lijn zou stellen met Hitlers Mein Kampf.

Volgens Nekschot, wiens echte naam niet bekend is, belde het depot van de KB vorige week zijn uitgever voor een exemplaar van zijn boek 'Misselijke grappen'. De bibliotheek in Den Haag zou echter 'extra maatregelen' hebben genomen. "De bundel zal alleen onder embargo zijn in te zien, dus op speciale aanvraag", zei Nekschot, die beweerde dat Hitlers boek dezelfde behandeling krijgt.

Volgens een woordvoerder van de bibliotheek wordt het boek niet anders behandeld dan de rest van de collectie. "Wij lenen niet uit. Alle boeken kunnen worden ingezien in de leeszaal, omdat wij ze gratis krijgen van de uitgever." Voor geen enkel boek wordt de beschikbaarheid beperkt, zegt de woordvoerder.

De 38-jarige Nekschot staat bekend om zijn spotprenten van moslims, maar ook linkse politici en neonazi's neemt hij op de hak. Theo van Gogh was een bewonderaar van de kunstenaar en zette diens tekeningen op zijn website. Tegenwoordig zijn de prenten te zien op tal van websites met kritiek op de multiculturele samenleving.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen