Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cartoonist Nekschot in conflict met bibliotheek

Shownieuws

Cartoonist Gregorius Nekschot staat op de zwarte lijst van de Koninklijke Bibliotheek, zegt hij zelf. Hij maakt vooral spotprenten over moslims.

De vroegere huiscartoonist van Theo van Gogh zegt dat hij op de zwarte lijst van de Koninklijke Bibliotheek (KB) staat. Dat vertelt de 38-jarige tekenaar Gregorius Nekschot zondag aan Novum Nieuws. De kunstenaar staat bekend om zijn spotprenten van moslims. Maar ook linkse politici en neonazi's neemt hij op de hak.

Volgens Nekschot, wiens echte naam niet bekend is, belde het depot van de KB vorige week zijn uitgever voor een exemplaar van zijn boek 'Misselijke grappen'. "Er worden bij de KB extra maatregelen genomen. De bundel zal alleen onder embargo zijn in te zien, dus op speciale aanvraag", vertelt Nekschot. "Net als Mein Kampf van Hitler." De KB verzamelt alle Nederlandse publicaties.

Theo van Gogh was een bewonderaar van Nekschot en zette diens tekeningen op zijn site. Tegenwoordig zijn de prenten te zien op tal van websites met kritiek op de multiculturele samenleving.

De manier waarop de bibliotheek volgens Nekschot met hem omgaat, noemt hij griezelig. "Het gaat om cartoons. Ik heb niets verschrikkelijks gedaan."

De KB was zondag niet bereikbaar voor een reactie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen