Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bob Dylan geeft vredesconcert in Baskenland

Shownieuws

Bob Dylan geeft deze zomer een gratis vredesconcert in Spaans Baskenland. De show staat gepland voor 11 juli aan het strand van La Zurriola in San Sebastian.

Bob Dylan geeft vredesconcert in Baskenland

Bob Dylan geeft deze zomer een gratis vredesconcert in Spaans Baskenland. De show staat gepland voor 11 juli aan het strand van La Zurriola in San Sebastian en staat in het teken van het staakt-het-vuren dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA vorige maand heeft afgekondigd. Dat meldt BBC News vrijdag.

De gewapende strijd van ETA voor een onafhankelijk Baskenland begon eind jaren zestig, toen dictator Franco nog aan de macht was. Het geweld heeft aan meer dan achthonderd mensen het leven gekost. De wapenstilstand heeft de hoop op vrede in het gebied doen toenemen, maar de Spaanse politiek blijft vooralsnog voorzichtig. ETA heeft in het verleden al verscheidene malen bestanden afgekondigd, die weer werden verbroken nadat gesprekken met Madrid over de toekomst van Baskenland op niets waren uitgelopen.

De regering van de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft tot nog toe dan ook geen enkele toezegging gedaan aan ETA, dat aanstuurt op referenda over de politiek-staatkundige toekomst van de gebieden in Spaans en Frans Baskenland.

Bob Dylan is in het weekeinde van 29 juni te zien op het Roskilde Festival in Denemarken. De 64-jarige zanger heeft verzocht geen politieke aangelegenheid van zijn optreden in Spanje te maken.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen