Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ophef in Cambodja over Rode Khmer-thriller

Shownieuws

Een Thaise filmproducent heeft donderdag zijn verontschuldigingen aangeboden aan Cambodja. Een film riep nare herinneringen op aan het regime van de Rode Khmer.

Ophef in Cambodja over Rode Khmer-thriller

(Novum/AP) - Een Thaise filmproducent heeft donderdag zijn verontschuldigingen aangeboden aan Cambodja vanwege een film die nare herinneringen oproept aan het regime van de Rode Khmer. De film Ghost Game, die donderdag in Thailand in première is gegaan, is volgens zijn productiemaatschappij slechts bedoeld als fictie en vermaak.

De thriller gaat over de deelnemers aan een realityprogramma die worden opgesloten in een verlaten gevangenis. Om het spel te winnen moeten zij de rondwarende geesten en de misdaden die er zijn gepleegd onder ogen komen. De naam van de filmgevangenis is s-22. Een gevreesde gevangenis waar tijdens het Rode Khmer-regime in Cambodja (1975-79) ongeveer zestienduizend Cambodjanen werden gemarteld en vervolgens geëxecuteerd heette s-21. Slechts veertien mensen hebben de gevangenis overleefd. Het gebouw doet nu dienst als genocidemuseum. Naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen stierven tijdens het bewind van de Rode Khmer door executie, honger of uitputting door dwangarbeid.

Volgens de producent heeft de film helemaal niets te maken met de Rode Khmer. Maar critici in Cambodja vinden dat de film een slaatje slaat uit de geschiedenis van de communistische dictatuur in hun land. Rode Khmer-deskundige Youk Chhang heeft zich tegen de film uitgesproken. Hij noemt Ghost Game een verdraaiing van de geschiedenis uit winstoogmerk. "De makers wisten dat er een heftige reactie zou komen", zegt Youk. "Zij kenden de gevoeligheid van het onderwerp."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen