Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Astrid Lindgren-prijs naar Katherine Paterson

Shownieuws

De Amerikaanse kinderboekenschrijfster Katherine Paterson heeft de Astrid Lindgren-prijs gewonnen. De internationale prijs bestaat uit 530 duizend euro.

(Novum/AP) - De Amerikaanse kinderboekenschrijfster Katherine Paterson heeft woensdag de jaarlijkse Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen. Deze Zweedse prijs wordt gezien als de belangrijkste internationale prijs voor kinderboeken. Er is een bedrag van 530 duizend euro aan verbonden. Ook de Nederlandse schrijvers Guus Kuijer, Joke van Leeuwen en Harrie Geelen waren genomineerd.

Paterson schreef onder meer 'De stoere Gilly Hopkins' en 'Lyddie'. De Astrid Lindgren-prijs wordt niet toegekend voor een specifiek werk. "Katherine Paterson is een briljante psychologe, die onder de huid van jonge en kwetsbare mensen weet te kruipen", staat in het juryrapport. "Of het nu gaat om verhalen die zich afspelen in een historische of exotische setting of in de harde realiteit van Amerika".

De Astrid Lindgren Memorial Award is vernoemd naar de in 2002 overleden schrijfster van 'Pippi Langkous'. Vorig jaar won de Britse auteur Philip Pullman. Dit jaar waren 137 schrijvers uit 55 landen genomineerd. De prijs wordt eind mei uitgereikt in Stockholm.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen