Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Isabella Rossellini wil oude films redden

Shownieuws

Isabella Rossellini luidt de noodklok over filmconservering. Zij zet zich in voor het behouden en uitbreiden van het filmarchief van haar moeder Ingrid Bergman.

Filmklassiekers dreigen te vergaan. Dat zegt actrice Isabella Rossellini in het meinummer van het tijdschrift Elegance. De 53-jarige Italiaanse zet zich in voor het behouden en uitbreiden van het filmarchief van haar in 1982 overleden moeder Ingrid Bergman, de Hollywood-ster die onder meer speelde in de filmklassieker Casablanca (1942).

Bergman zelf dacht dat film voor eeuwig was. "Ik herinner me nog dat mijn moeder na afloop van een theatertournee diep treurig was", vertelt Rossellini. "Niets van wat ze op het toneel tot stand had gebracht, zou immers bewaard blijven. Dan liever film, want dat was voor de eeuwigheid." Daarin vergiste haar moeder zich. "Oude filmkopieën zijn kwetsbaar. Ze verbrokkelen en verpulveren. Als we niets ondernemen, zijn ze straks voorgoed verdwenen."

Onlangs schreef Isabella het scenario van een korte documentaire over haar vader, de in 1977 overleden regisseur Roberto Rossellini, ter ere van zijn honderdste geboortedag. Isabella werd bekend met modellenwerk en haar rollen in Amerikaanse films als Blue Velvet (1986) en Death Becomes Her (1993).

[Novum]

Gerelateerde Artikelen