Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Normaal vindt Oeuvreprijs aan de late kant

Shownieuws

Bennie Jolink begrijpt niet waarom Normaal woensdag na 31 jaar de Edison Oeuvreprijs krijgt. "Vooral als ik zie wie de prijs eerder heeft gekregen."

(Novum/Peter Schavemaker Tekstproducties) - Bennie Jolink begrijpt niet waarom zijn band Normaal woensdag na 31 jaar de Edison Oeuvreprijs krijgt. "Vooral als ik zie wie de prijs eerder heeft gekregen en waar dus meer waarde aan werd toegekend", zegt de 59-jarige zanger. "Dan heb ik er niet zoveel mee. Ik hoop dat wij de prijs krijgen omdat we de laatste tijd steeds betere platen zijn gaan maken, dan wil ik 'm met plezier accepteren. De eerste twintig jaar heb ik eigenlijk alleen maar geschreeuwd."

De winnaars van de Edison Music Awards krijgen hun prijs woensdag uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg. Eerder werd bekend dat de Achterhoekse groep Normaal dit jaar de Oeuvreprijs krijgt toebedeeld. Sinds het eerste succes in 1977 met de hit 'Oerend hard' is de groep niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek.

Jolink kreeg eind vorige week de Johanna van Buren Cultuurprijs voor zijn verdiensten voor 'de emancipatie van de streektaal', zoals het juryrapport vermeldt. "Ik ben daar zeer trots op. Het is vooral een eer om nu tussen de andere winnaars, zoals Herman Finkers en Willem Wilmink, te mogen staan. Ik ben extra blij met deze prijs omdat dit een echte erkenning is. Ik heb al die jaren tegen de wind in geroeid, ben uitgelachen en voor boer uitgescholden. Ik heb er hard voor gewerkt en veel voor gelaten."

Jolink vertelt verder dat het inmiddels goed met hem gaat. "Na een zware periode ben ik weer helemaal terug. Ik heb een paar keer aan stoppen gedacht, omdat het lichamelijk en zeker ook geestelijk helemaal niet meer ging." Het liedje en de titel van de film 'Ik kom altied weer terug' uit 2001 gaan over deze periode. "De Edison Oeuvreprijs is een kroon op het werk en komt op een heel goed moment", zegt Jolink.

Normaal is vanaf volgende maand weer te zien zijn in het theater. "Het openingsnummer wordt 'Effe geen gezeur', een tekst geschreven op 'Be my guest tonight' van mijn jeugdheld Fats Domino", zegt Jolink. "Ik ben al meer dan 46 jaar een groot bewonderaar van Fats. Ons nummer klinkt geweldig, ik zou het met trots aan hem laten horen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen