Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Geen tbc-gevaar voor bezoekers Lion King

Shownieuws

Bezoekers van de musical The Lion King in Scheveningen hoeven niet te vrezen voor besmetting met tuberculose. Een van de acteurs heeft open tbc.

Bezoekers van de musical The Lion King in het Fortis Circustheater in Scheveningen hoeven niet te vrezen voor besmetting met tuberculose (tbc). Het televisieprogramma RTL Boulevard meldde maandag dat de besmetting is geconstateerd bij een acteur van de musical. Cees Postema, hoofd tbc-bestrijding van de GGD in Den Haag, stelde het publiek in het RTL4-programma gerust.

In het programma verklaarde een woordvoerder van The Lion King dat de Arbodienst de productiemaatschappij heeft ingelicht over de besmetting met open tbc bij een van de acteurs. "Wij hebben daarop direct de cast ingelicht en alle leden zijn inmiddels gecontroleerd. Niemand van hen bleek besmet. De zieke acteur is behandeld en geneest goed, omdat de medicijnen zijn aangeslagen."

Postema verklaarde dat open tbc alleen kan worden overgedragen bij langdurig intensief contact. "Hierdoor bestaat er geen reële kans dat iemand uit het publiek is besmet. Ook heeft het Circustheater een goede ventilatie, waardoor de kans op besmetting klein is."

Tbc is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meest voorkomende infectie is in de longen, maar de ontsteking kan ook op andere plekken in het lichaam voorkomen. Bij longtuberculose ontstaat een verbinding tussen de bacterie en de luchtwegen. Door hoesten en niezen kan de bacterie dan worden verspreid. In dat geval wordt gesproken van open tbc.

Tien procent van de mensen die besmet raken met tbc wordt ziek. Soms gebeurt dat pas enkele jaren na de besmetting. Voorkomende klachten zijn moeheid, slechte eetlust, vermagering, koorts, het ophoesten van bloed en pijn. Met medicijnen is de bacterie goed te bestrijden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen